Jaarlijkse BIN-vergadering: wat deden we in 2022?

Op dinsdag 28 juni 2023 vond de jaarlijkse infovergadering plaats voor de BIN-coördinatoren in Schelde-Leie. Voor het eerst in ons gloednieuw hoofdcommissariaat! Tijdens de vergadering werden de jaarcijfers overlopen, de BIN-werking geëvalueerd en de plannen voor het komende jaar voorgelegd. En uiteraard sloten we af met een rondleiding in het nieuwe gebouw!

BIN-vergadering

Na het welkomstwoordje gaf de korpschef, hoofdcommissaris Koen D'Hondt, een globaal beeld van het voorbije jaar in onze politiezone: wat we deden, wat er gebeurde, wat er nog gepland staat. Curieus? Alle info hierover kan je hier nalezen in ons jaarverslag.

BIN’s en politie: een sterke match!

Onze gezamenlijke strijd tegen inbraken: van daaruit is de samenwerking tussen de politie en BIN's ontstaan. En de laatste jaren legden we samen al een heel mooi parcours af, met een grote focus op samenwerking en preventie. Aangevuld met de gerichte inbrakencontroles, gratis preventieadvies en afwezigheidstoezicht,...

Vorig jaar werden er 63 BIN-oproepen gelanceerd voor aandachtsvestigingen of na een inbraak waarbij een signalement beschikbaar was. Een vrij hoog cijfer - voorgaande jaren schommelde dat tussen de 20 en 40 - dat helaas te verklaren is door een stijging in het aantal inbraken. Een nationale trend die ook in Schelde-Leie doorsijpelt, na de grote dalingen in de voorbije coronajaren.

In 2022 konden we wel 4 verdachten inrekenen.

Cybercriminaliteit stagneert

Preventie. Preventie. Preventie. Daarop zetten wij in als lokale politiezone. Omdat cybercriminaliteit over de grenzen heen werkt, kunnen wij vooral het verschil maken door onze inwoners te informeren en sensibiliseren. Installeer de app van safeonweb, stuur phishingmails door naar verdacht@safeonweb.be, download onze preventiefolder en volg onze tips via onze Facebookpagina. Dat zijn de eenvoudige maatregelen die je alvast kan nemen.

In première: op 28 november en 4 december worden onze inwoners uitgenodigd in zaal CC Nova waar een cybercrimespecialist op een heel praktische en laagdrempelige manier uitlegt hoe je fraude kan herkennen en wat je kan doen. Alle praktische inschrijvingsinfo volgt na de zomer.

Bedankt voor jullie engagement!

Het is hartverwarmend om te zien dat het BIN-netwerk nog altijd aangroeit: in 2022 met meer dan 300 inwoners. Bedankt aan de 5.515 BIN-leden van De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem!

Op een paar jaar tijd gingen er meerdere coördinatoren met BIN-pensioen, oververdiend en met veel dankbaarheid van uit onze politiezone. Daarom deze oproep: wil je je engageren om als coördinator mee aan de kar te trekken binnen onze BIN-familie, neem dan contact op met de hoofdcoördinator in jouw gemeente.

Labels