In één jaar 30 procent meer diefstaldossiers bij verzekeraars: “Máák die foto met dat erfstuk van je oma”

(Bron: Artikel, Het Laatste Nieuws 03/02/2024)

Het aantal diefstaldossiers bij de Belgische verzekeraars is in een jaar tijd met bijna 30 procent gestegen. De forse dip door de covidpandemie is daarmee achter de rug. Gemiddeld betalen verzekeraars 3.800 euro uit per dossier. Hoe weet je of je verzekerd bent tegen diefstal? Wat dekt zo’n polis? En hoeveel kost het?

Inbraak

In 2022 — het jaar met de meest recente cijfers — telde Assuralia, de koepel van Belgische verzekeraars, 16.264 diefstaldossiers. Dat zijn alle aangiftes onder de diefstalverzekering, zoals inbraak, poging tot inbraak, vandalisme of — afhankelijk van de polis — diefstal met geweld buitenshuis, zoals bijvoorbeeld een carjacking.

Dat is een stijging van liefst 27,10% tegenover het jaar voordien. Al is die forse toename vooral te verklaren door de impact van de covidpandemie in 2020 en 2021, toen het aantal diefstallen — waaronder woninginbraken — een stevige duik nam doordat we met z’n allen thuis zaten. Ten opzichte van precoronajaar 2019 ligt het aantal dossiers nog altijd 6,2% lager. Gemiddeld betalen de verzekeraars per dossier 3.803 euro uit. Een toename van 18,25% tegenover 2021 en status quo (+1,14%) tegenover 2019.

Huisdieren tellen niet

Alleen wie over een diefstalverzekering beschikt, heeft in geval van een inbraak of diefstal recht op een schadevergoeding van de verzekering. Maar hoe weet je nu of je zo’n diefstalverzekering hebt? In meer dan de helft van de gevallen bevat de woonverzekering — in de volksmond ook de brandverzekering — een waarborg tegen diefstal. Zo hebben bijna 2,8 miljoen gezinnen in ons land een diefstalverzekering via hun woonverzekering, blijkt uit de cijfers van Assuralia. “Het volstaat om de polis van je brandverzekering erbij te nemen of contact op te nemen met je verzekeraar of makelaar om na te gaan of dat in jouw geval ook zo is”, zegt Barbara Van Speybroeck van Assuralia. Wil je zo’n diefstalverzekering aangaan? Reken dan op een gemiddelde premie van ongeveer 100 euro per jaar.

Daarmee wordt het verlies gedekt als gevolg van inbraak, een poging tot inbraak of vandalisme. Al vallen er ook zaken buiten de standaard diefstalverzekering, stipt Assuralia aan. Zo is de diefstal van huisdieren uitgesloten. Ook spullen die uit de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw worden gestolen, zijn niet verzekerd. Net als voorwerpen die zich buiten de bewoning bevinden — denk aan een fiets in een niet-afgesloten tuinhuis. “Al er zijn dat laatste geval uitzonderingen mogelijk”, zegt Van Speybroeck.

Raam op een kier

“Denk er bovendien aan dat de diefstalverzekering vooral diefstallen met inbraak dekt”, gaat de woordvoerster verder. “Zijn er geen sporen van inbraak omdat de dief binnengeraakt is langs een raam op het gelijkvloers dat je open liet staan toen je je woning verliet, dan vergoedt de diefstalverzekering de gestolen voorwerpen niet”, klinkt het. Tegelijk vergoeden de meeste diefstalverzekeringen ook spullen die gestolen werden bij een diefstal met geweld buitenshuis. “Dus ook bij een carjacking, bijvoorbeeld.” Al hangt deze dekking af van de specifieke voorwaarden van de polis.

Bovendien verwachten verzekeraars dat je “als goede huisvader” de nodige preventieve maatregelen neemt om een inbraak of diefstal te voorkomen. “Dat betekent bijvoorbeeld dat je alle deuren en ramen vergrendelt wanneer je niet thuis bent”, zegt Van Speybroeck. Wanneer het verzekerde bedrag erg hoog ligt doordat je bijvoorbeeld erg waardevolle voorwerpen bezit, kan het zijn dat de verzekeraar bijkomende inspanningen verwacht, zoals de installatie van een alarmsysteem. Dat is overigens ook één van de criteria in de berekening van de premie. Net als de waarde van je bezittingen, de plaats waar je woont en het type woning. “Zo wordt in sommige steden en gemeenten vaker ingebroken dan in andere”, klinkt het. En daar houden verzekeraars rekening mee. “Al hanteert elke verzekeraar z’n eigen tariferingsbeleid”, klinkt het nog.

Binnen de maand betaald

Word je toch het slachtoffer van een inbraak of diefstal, heb je eerst een vooral een proces-verbaal van de politie nodig om aangifte te doen bij je verzekeraar, net als een lijst met alle voorwerpen die verdwenen zijn. “Maak een inventaris op van alle gestolen goederen”, klinkt het. “Maar neem ook foto’s van eventuele andere schade die de inbrekers hebben aangericht”, zegt Van Speybroeck. “Natuurlijk heeft niet iedereen van al z’n spullen nog facturen liggen. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over de voorwerpen die weg zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld ook foto’s zijn waarop je dat erfstuk van je oma draagt. Maar ook alle bijkomende informatie: van waar komt het, uit welk materiaal bestond het, enzovoort.”

Op basis van alle beschikbare gegevens en een bezoek zal een expert de schadevergoeding bepalen. “Voor de inboedel stelt de verzekeraar de schade meestal vast op basis van de nieuwwaarde, die hij kan verminderen als er meer dan 30% slijtage is”, klinkt het. De verzekeraar betaalt de schadevergoeding binnen de maand na akkoord over de begroting van de schade, daarbij houdt hij wel een vrijstelling — of franchise — in zoals bepaald in het contract.

Labels