Gemeenteraad Sint-Martens-Latem huldigt Bo Van Renterghem

Tijdens de laatste gemeenteraad in Sint-Martens-Latem werd Bo Van Renterghem in de bloemetjes gezet. Dankzij deze jongedame konden wij oplichters arresteren die actief waren in onze regio.

Huldiging Bo

Fraude met bankgegevens

Een tijd geleden werd onze regio geteisterd door feiten van ‘valse bankmedewerkers’. Slachtoffers op leeftijd werden opgebeld, zogezegd door hun bank, met de melding dat ze slachtoffer waren van fraude en dat er iemand langs zou komen om dit op te lossen. De persoon die aan huis kwam, deed samen met de bewoner een aantal bankverrichtingen, zogezegd om de fraude te stoppen. In werkelijkheid werden er sommen geld weggesluisd.

Oplichters gevat

Bo Van Renterghem, de kleindochter van één van de slachtoffers, merkte de wagen van de daders op. Ze was heel alert en nam een foto, die ze onmiddellijk doorgaf aan de Politie Schelde-Leie. 

Dankzij deze alertheid konden de politiediensten snel optreden, geholpen door het ANPR-cameraschild dat in de verschillende gemeentes van de politiezone werd geïnstalleerd. 

Intussen zijn de daders veroordeeld.

Wakkere burgers zijn cruciaal

De alertheid van Bo is een voorbeeld van hoe wakkere burgers mee kunnen helpen in de strijd tegen de criminaliteit. Politie Schelde-Leie levert grote inspanningen om inbraken snel in kaart te brengen, en de situatie van kortbij op te volgen. Er worden ook geregeld anti-inbraakcontroles gehouden. Het aantal inbraken is in onze gemeente in 2023 gedaald tegenover vorig jaar (29 t.o.v. 36 inbraken), en zeker tegenover de pre-coronaperiode.

Cybercriminaliteit kende een enorme stijging tijdens de coronaperiode. Ook daar zijn de cijfers op vandaag dalend (5% daling van feiten in onze zone). Wel werd er bijna 1.100.000 euro buitgemaakt, wat een stijging inhoudt. 

Maar ondanks alle inspanningen door de politie blijft de alertheid van de burger cruciaal. Het lokaal bestuur en de politiezone roepen inwoners dan ook op om de politiediensten te contacteren bij elke verdachte situatie en rekening te houden met de volgende tips:

  • Uw bank zal nooit aan huis komen om zogenaamde fraude tegen te gaan. Ga dus nooit in op de vraag om langs te komen. 
  • Fraudeurs viseren momenteel vooral 65-plussers. Verwittig familieleden, vrienden of buren dat ze waakzaam moeten zijn.
  • Ziet u verdachte personen in uw buurt? Aarzel niet en bel meteen 101. Er is een verhoogde waakzaamheid bij de interventieploegen.

Labels