Politie Schelde-Leie waarschuwt voor oplichting door valse bankbedienden of medewerkers van officiële instanties

Steeds meer inwoners van onze politiezone worden het slachtoffer van oplichting door iemand die zich voordoet als een medewerker van de bank of een officiële instantie, zoals bijvoorbeeld Card Stop. Vooral senioren worden geviseerd bij deze manier van oplichting. Waarschuw dus zeker kennissen, vrienden en familie die hiervoor mogelijk in aanmerking komen!

Oplichting

Zo gaan ze te werk

De oplichters bellen hun slachtoffers op met de melding dat er fraude werd vastgesteld op hun rekening. Ze winnen hun vertrouwen omdat ze beschikken over enkele persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld een naam of geboortedatum. Ze vragen naar wachtwoorden en codes of laten een aantal bankverrichtingen doen (bv. geld overschrijven naar een andere rekening).

Soms gaan ze nog driester te werk en stellen ze aan telefoon voor om een collega langs te sturen, zogezegd ‘om te helpen om de fraude tegen te houden’. Kort nadien staat er een oplichter voor de deur. Deze doet samen met het slachtoffer allerlei handelingen op de computer, zogezegd om de fraude te stoppen. Maar ondertussen worden er sommen overgeschreven, stiekem online aankopen gedaan, bankkaarten gestolen …  

Wat als ik telefoon krijg van mijn bank of een officiële instantie?

  • Wees steeds waakzaam. Een echte bankmedewerker of officiële instantie zal jou nooit opbellen om te vragen naar persoonlijke gegevens, wachtwoorden of codes.
  • Een echte bankmedewerker of instantie zal nooit langskomen naar aanleiding van fraude. Ga niet in op voorstellen om bij jou thuis langs te komen en verbreek meteen het contact. Staan ze toch aan jouw deur: bel meteen 101 en let op een persoonsbeschrijving of info over hun voertuig.
  • Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden of codes door via de telefoon. Download ook nooit op vraag programma’s op je computer, laptop of gsm. Zo geef je oplichters de volledige controle over jouw toestel. 
  • Twijfel je? Haak in en informeer je dan bij jouw eigen bankkantoor via een door jou gekend telefoonnummer (niet via een contactnummer dat je krijgt van de oplichters!).

Toch slachtoffer? Snel zijn, is hier van belang!

  • Bel onmiddellijk Card Stop (078 170 170) om je bank- of kredietkaarten te blokkeren. 
  • Breng je bank op de hoogte. 
  • Kreeg je valse bankbedienden over de vloer? Bel dan meteen 101! Alle info over de verdachte is nuttig: uiterlijke kenmerken en tongval, voertuig en nummerplaat, naam, telefoonnummer, mailadres, rekeningnummer …
  • Ga meteen langs op het hoofdcommissariaat (Weefstraat 2, Nazareth). Een afspraak maken, is niet nodig (ma & do: 8u - 20u, di & woe & vrij: 8u - 18u, za: 8u - 14u). Breng dan mee: jouw bankgegevens, het toestel waarop de fraude werd gepleegd, een afdruk van nuttige bewijzen (bv. bericht, mail, screenshots,…). Ook alle info over de verdachte is nuttig: uiterlijke kenmerken en tongval, voertuig en nummerplaat, naam, telefoonnummer, mailadres, rekeningnummer …