Wat zijn computermisdrijven?

Computerchips en het gebruik van het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Hierdoor stellen we ons bloot aan nieuwe vormen van criminaliteit die ICT als middel èn als doel hebben. Een overkoepelende term voor dit soort criminaliteit is computercriminaliteit of cybercrime.

cyber

U hoeft zelfs geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Ook het gebruik van onder andere een smartphone, een bankkaart of zelfs een auto zorgen ervoor dat u het doelwit kan worden van een cybercrimineel.

De politie werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven om computercriminaliteit op te sporen en te bestrijden. Dit houdt in dat wij aangiftes van computercriminaliteit onderzoeken en de burger informeren zodat zij geen slachtoffer worden van deze misdrijven.

De voornaamste vormen van computercriminaliteit:

Wanneer u op bovenstaande links klikt zal u de nodige informatie met betrekking tot het misdrijf vinden.

Wij willen u tevens enkele tips geven die nuttig kunnen zijn voor iedereen:

  1. Installeer een virusscanner, zowel op uw computer als op uw smartphone, en scan uw systemen regelmatig. Denk ook aan de dagelijkse updates!  
  2. Hou systemen up-to-date. Wanneer uw systeem vraagt om een update uit te voeren, kan u deze het best zo snel als mogelijk uitvoeren. Op deze manier bent u steeds maximaal beschermd. 
  3. Maak regelmatig een back-up kopie van uw systeem. 
  4. Gebruik sterke paswoorden. Een combinatie van letters, cijfers en tekens zorgt voor de beste combinatie.
  5. Beveilig mobiele apparaten en draadloos internet.
  6. Klik niet zomaar op alle links, afbeeldingen of video’s. Wees kritisch zelfs bij bekende afzenders. Doe de test
  7. Pas op met aanbiedingen die “te mooi zijn om waar te zijn”. 
  8. Wees beducht wanneer je je via webcam bloot geeft.
  9. Check de contactgegevens van de verkoper of ondernemer.
  10. Wees alert wanneer een kandidaat-verkoper om geld begint te vragen. Ook wanneer hij vraagt achter een klein bedrag als ‘test’
  11. Banken of andere officiële instellingen zullen nooit vragen achter persoonlijke paswoorden of codes zoals de digipass M1/M2 code. Ook niet via telefoon. Gebruik tevens altijd de officiële app.
  12. Kijk altijd heel goed naar het e-mailadres van de afzender en de URL van de website. Zo is www.KBC.be niet hetzelfde als www.KBC.org. Dit kan een manier zijn om u te doen geloven dat u op de veilige website van KBC surft terwijl u in werkelijkheid op een malafide website zit. Let op: de website kan er hetzelfde uitzien als de echte KBC website. Het is ALTIJD beter om zelf de link te typen en nooit door te klikken in de mail.
  13. Surf nooit zomaar op een gratis openbare wifi. Tracht steeds zeker te zijn dat de wifi effectief van een betrouwbare instantie is.

 

Voor meer informatie willen wij u doorverwijzen naar onze site met links

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Pajottenland telefonisch via 054 31 35 01.