Graag geven wij u een overzicht van de recente computercriminaliteit die plaats vindt met betrekking tot het COVID-19/coronavirus. Deze rubriek wordt vaak geüpdate zodat de recentste fenomenen vernoemd staan. Hierdoor hopen wij uw waakzaamheid te vergroten.

1. Valse berichtgeving

Wij willen u waarschuwen met betrekking tot valse berichtgeving over het coronavirus.

Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties. 

 Blijf alert voor berichten met:

  • aanbiedingen voor mondkapjes, alcoholgels, desinfecterende middelen … 
  • links naar valse nieuwssites
  • valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus
  • berichten die lijken te komen van gezondheidsorganisaties en die een link bevatten naar een frauduleuze website die vervolgens uw gegevens vraagt
  • e-mails komende van uw bank
  • berichten met betrekking tot een corona crisis compensatie, zoals onderstaande foto's

 

Foto's corona oplichting

Deze berichten worden verstuurd via Whatsapp, Facebook, Instagram en alle andere sociale media.

Onze boodschap voor u is om niet te klikken op verdachte links. Door te klikken op verdachte links kan je zonder het te weten virussen downloaden. Producten van valse verkoopsites worden niet geleverd en je rekening wordt geplunderd als je jouw bankkaartgegevens invult. Let ook op voor valse geldinzamelacties!

Wanneer u zoekt naar betrouwbare informatie, kunnen wij u de volgende sites aanraden.

https://www.info-coronavirus.be/nl/Site van de FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Nieuwssite van vrt.

 

2. Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University

Het centrum voor cybersecurity België waarschuwt voor een programma waarmee je de evolutie van het virus op een wereldkaart kan volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof je de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk is er een virus aan toegevoegd door hackers. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld. Om de kaart veilig te bekijken, klik hier.

3. COVID-19 Tracker App bevat ransomware

Met de COVID19 Tracker App kan je schijnbaar gevallen van COVID-19 opvolgen. In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam ‘CovidLock’ kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen. Er gebeurt een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen waardoor uw eigen wachtwoord niet meer werkt. Hierna krijg je meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe je binnen de 48 uur $100 aan Bitcoin moet betalen. Wanneer je dat niet doet, wordt alle data van je toestel verwijderd en dreigt men om al je contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet. Wanneer u hiervan slachtoffer bent geworden, gelieve klacht te komen indienen op het onthaal.

4. Valse contactnames COVID-19 - testen en traceren

We stellen vast dat er valse berichten circuleren rond de COVID-19 testing en tracing. Er is maar 1 nummer dat u daarvoor contacteert:

- Per telefoon: 02 214 19 19

- Per SMS: 8811

Wanneer een ander nummer u contacteert, geven wij u de raad om het nummer te blokkeren en nergens op te klikken. Hieronder vindt u een voorbeeld van een vals bericht.

Foto valse berichtgeving

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Pajottenland telefonisch via 054 31 35 01.