Uw computer werd geblokkeerd door een programma (Ransomware)

Ransomware (of een gijzelvirus) is een kwaadaardige vorm van software die een ongewenste manipulatie uitvoert op een informaticasysteem en vervolgens losgeld (‘ransom’) eist om dit terug ongedaan te maken.  De besmetting gebeurt o.a. via mails en websites. De betaling wordt meestal gevraagd in virtuele valuta zoals Bitcoin. Het fenomeen bestaat in verschillende vormen: blokkeren van toegang tot de computer, versleutelen van de data op de computer, wegnemen van de data, etc.

ransomware

Het is belangrijk dat het slachtoffer niet ingaat op de vraag om geld te storten aan de daders. Er is geen enkele zekerheid dat uw bestanden of computer hierdoor vrijgegeven worden.

Wanneer u het slachtoffer van ransomware bent geworden en u de nodige kennis hebt van computers, kan u het probleem mogelijks oplossen door middel van de site https://www.nomoreransom.org. Laat dit u niet tegenhouden om een foto te nemen van uw scherm en klacht te komen neerleggen. U kan door uw klachtneerlegging mogelijks andere slachtoffers helpen.

Een ransomware aanval kan een heel grote impact hebben op de bedrijven die het slachtoffer zijn geworden. Daarom is het belangrijk om op regelmatige basis back-ups te maken van alle bestanden die u heeft. Op deze manier staan de bestanden op een aparte, veilige plaats.

U kan tevens nagaan of u verzekerd bent tegen een ransomware aanval.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Pajottenland telefonisch via 054 31 35 01.