Hieronder willen wij u in kennis stellen van recente fenomenen en nieuwe manieren van computercriminaliteit.

Vervallen antivirussoftware:

Wij worden door onze burgers in kennis gesteld van een nieuwe vorm van afpersing. Hierbij wordt de computer van het slachtoffer geblokkeerd door een scherm met een telefoonnummer. Wanneer het slachtoffer naar dit telefoonnummer belt, wordt hem gemeld dat zijn anti-virussoftware vervallen of verouderd is. De persoon met wie het slachtoffer aan de lijn is, meldt dat hij de correcte anti-virussoftware op de computer kan installeren indien een bepaald bedrag wordt overgemaakt. Na het afhandelen van bepaalde handelingen is de computer terug bereikbaar en werden er verschillende gratis antivirussoftware geïnstalleerd. Wanneer u met zo een feit geconfronteerd wordt, vragen wij u om niet naar het telefoonnummer te bellen maar contact op te nemen met een IT-dienst voor een correcte deblokkering van de computer. Wanneer u slachtoffer bent geworden, raden wij u tevens aan om een afspraak te maken bij uw lokale politiedienst.

Bankkaartfraude:

Er duikt nog maar eens een nieuwe oplichtingstactiek op om je bankrekening te plunderen. Ze vragen aan de telefoon je geheime code, zogezegd omdat er fraude werd gepleegd. Je dient tevens uw bankkaart in stukken te knippen, waarna deze door de oplichters wordt opgehaald. Gelieve hier nooit op in te gaan. Wanneer u een nieuwe bankkaart krijgt wordt er gevraagd om uw bankkaart  in stukken te knippen, maar deze zal nooit worden opgehaald. Uw bankkaart is persoonlijk en er zal u nooit vanwege een officiële instantie worden gevraagd om deze af te geven. Wanneer u toch uw bankkaart afgegeven hebt, nodigen wij u uit om onmiddellijk naar card stop te bellen op het nummer 070 344 344 en klacht neer te leggen bij uw lokale politie.

Fictieve incassobureaus in het kader van oplichting:

De Economische Inspectie ontvangt de laatste tijd heel wat meldingen van consumenten die telefonisch of via e-mail benaderd worden door valse incassobureaus. Ze contacteren je in naam van een niet-bestaand incassobureau of gebruiken zelfs de naam en het logo van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Je krijgt de boodschap dat je nog een openstaande schuld hebt die je dringend moet voldoen. Je hebt maar enkele dagen de tijd om je zogezegde schuld te betalen en ze dreigen met beslag op je inboedel, je woning en je inkomsten. Vaak gaat dat gepaard met verscheidene telefoontjes of herinneringen per e-mail op zeer korte tijd. Wanneer je meer verduidelijking vraagt over de openstaande schuld, krijg je slechts een heel vaag antwoord.

Wat kan je doen als je gecontacteerd word?

  • Kijk allereerst na of je het bedrijf kent en of je bij hen inderdaad een onbetaalde schuld hebt en vraag extra informatie. Je kan bijvoorbeeld de oorspronkelijke factuur opvragen. Wanneer het incassobureau die niet kan geven, betwist dan de schuld en vraag om je niet meer te contacteren.
  • Een incassobureau moet altijd verplicht ingeschreven zijn bij de FOD Economie voordat zij hun activiteiten mogen uitvoeren. Ga hier na of het incassobureau ingeschreven is. Is dit niet het geval? Betaal de rekening dan zeker niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen. Laat je niet onder druk zetten!
  • Geef nooit je persoonlijke gegevens door, zoals een kopie van je identiteitskaart of je persoonlijke bankgegevens. Heb je dat toch gedaan? Vraag dan een nieuw identiteitsdocument aan bij je gemeente, als je je identiteitskaart hebt doorgegeven, of bel Card Stop op 070 344 344, als je je bankgegevens hebt doorgegeven. Neem ook contact op met je bank.
  • Weet dat een beslaglegging alleen via een deurwaarder en niet via een incassobureau kan gebeuren. De inbeslagname van meubilair of goederen kan enkel na de officiële betekening van een dwangbevel door de deurwaarder bij je thuis. Zij wordt nooit per e-mail verzonden.

Ten slotte willen wij voor bijkomende vragen nog verwijzen naar dit filmpje van de FOD Economie.

U kan het valse incassobureau melden op de website meldpunt België. Kies voor "Aanmaningsbrief ontvangen van incassobureau, advocaat of gerechtsdeurwaarder".

Wanneer u toch betaald hebt, nodigen wij u uit om klacht neer te leggen bij uw lokale politie.

Onderaan deze pagina vindt u een bestand dat u kan downloaden. Hierin vindt u een filmpje met duidelijke voorbeelden van huidige manieren van oplichting.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Pajottenland telefonisch via 054 31 35 01.