Naast het actief speuren naar de verdachten van cybercriminaliteit, is één van onze betrachtingen het vermijden van slachtofferschap. Om deze reden neemt onze politiezone als partner deel aan de nationale sensibiliseringscampagne cyberveiligheid 2020, een jaarlijkse campagne van safeonweb waarbij een mogelijk zwakte van de cyberwereld wordt uitgelicht.

Dit jaar staat tweestapsverificatie centraal in de campagne. De meeste internetgebruikers beseffen dat een kort en eenvoudig wachtwoord niet veilig is. Toch wordt er gemerkt dat er nog steeds zwakke wachtwoorden gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld 'wachtwoord', '0123456789' en 'voornaam+geboortedatum'.

Hoe korter en eenvoudiger het wachtwoord, hoe sneller het gekraakt kan worden. Sterke wachtwoorden gebruiken is dus absoluut belangrijk, maar ook deze wachtwoorden kunnen gestolen worden bij datalekken, virussen of zelfs door onszelf door een slinkse oplichter. 

Om deze reden wordt er aangeraden om nog een extra beveiliging te activeren, met name tweestapsverificatie of 2FA (two factor authentication). Maar wat is dit nu juist? Het principe gaat ervan uit dat men op meerdere manieren zijn identiteit moet bevestigen. Hierin onderscheiden we drie mogelijkheden:

Wat iemand weet: een voorbeeld hiervan zijn uw emailadres en uw wachtwoord.

Wat iemand heeft: een voorbeeld hiervan is uw telefoon, waarnaar een code kan gestuurd worden.

Wat iemand is: een voorbeeld hiervan is uw vingerafdruk.

Als we twee van die zaken kunnen combineren, dan spreken we van tweestapsverificatie. Met andere woorden zal u na het invullen van uw emailadres en wachtwoord een sms bericht krijgen met hierin een code die u moet invullen.

Onder de afbeelding vindt u informatie over hoe u tweestapsverificatie inschakelt op de meest gebruikte sociale websites. Klik op de blauwe link en voer de stappen uit.

Google account / gmail

Microsoft account / outlook

Facebook account

Twitter account

LinkedIn

Snapchat

Tiktok:

  1. Start de TikTok-app en ga naar het gedeelte 'Ik' .
  2. Daar moet je op de drie stippen in de rechterbovenhoek tikken en op "Mijn account beheren" tikken .
  3. Voer uw telefoonnummer en e-mail-ID in uw account in en verifieer ze via OTP's op de volgende pagina.

Instagram account:

1. Open de Instagram applicatie

2. Log eventueel in met je account

3. Navigeer naar je profiel

4. Tik bovenin op de drie strepen om de instellingen te openen

5. Navigeer naar 'Instellingen'

6. Open 'Privacy en beveiliging'

7. Kies voor de instelling 'Tweestapsverificatie'

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Pajottenland telefonisch via 054 31 35 01.