Je bezittingen registreren en merken

Je waardevolle voorwerpen merken en registreren heeft als voordeel dat je gemakkelijk aangifte kunt doen van een diefstal. De politie weet wat zij moet zoeken en kan heel snel de eigenaar van gevonden voorwerpen identificeren. De eigenaar krijgt daardoor zijn gestolen voorwerpen veel sneller terug.

Nog een voordeel van gemerkte voorwerpen? Ze zijn moeilijk verkoopbaar wat hun waarde voor de inbreker vermindert. Bovendien verhoogt een merkteken de pakkans aanzienlijk. Inbrekers laten gemerkte voorwerpen daarom liever liggen.

Registreren

Op een registratieformulier kun je het merk, type en serienummer van de waardevolle voorwerpen noteren. Zijn er specifieke kenmerken waaraan je het voorwerp kunt herkennen ( een kras, een verkleuring of andere eigenaardigheden), dan kun je dat ook vermelden.

Cultuurvoorwerpen, bijvoorbeeld schilderijen, zijn meestal unieke stukken zonder merk, type of serienummer. Voor deze voorwerpen bestaat er daarom een specifiek registratieformulier. Het is erg verstandig om je waardevolle spullen te fotograferen, zeker kunstwerken, juwelen en andere unieke stukken die geen merk, type of serienummer hebben.

Merken

Je kunt waardevolle spullen ook een eigen merkteken meegeven, bv. je rijksregisternummer voor persoonlijke bezittingen of een btw-nummer voor spullen van de zaak. Zet een P (van preventie) voor het cijfer en sluit af met een C (van criminaliteit). Zo kunnen dieven het nummer niet aanpassen.

Meer info en tips vind je op www.1dagniet.be.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie ZARA via het contactformulier of telefonisch via 03 203 37 00.