Diefstal van of uit een voertuig voorkomen

Sommige dieven hebben het gemunt op je wagen, andere op de inhoud ervan. Waardevolle voorwerpen zoals een gsm, gps, laptop, fototoestel, zonnebril ... worden vaak in de wagen achtergelaten. Deze kleine voorwerpen liggen letterlijk voor het grijpen en kunnen dieven vrij makkelijk meenemen tijdens hun rooftocht. Andere dieven gaan specifiek op zoek naar onderdelen van je auto, zoals airbags, ingebouwde gps-toestellen en zelfs middenconsoles.

Zeker nu autodieven alsmaar slimmere technieken gebruiken, is het belangrijk om je voorzorgen te nemen. Met onze tips voorkom je een diefstal uit of een diefstal van je wagen.​​

  1. Check steeds of je auto goed afgesloten is

    Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar misschien heb je het zelf al wel eens voor gehad dat je terug bij je wagen komt om te constateren dat hij niet goed vast was? Of misschien doe je het niet systematisch als je snel even wat spullen uitlaadt of een brood gaat kopen? Maak er een gewoonte van om je auto altijd en overal op slot te doen. Ook als hij op de oprit staat of je maar heel even weg bent.
  2. Laat geen waardevolle spullen achter

    Pc's, gsm's en andere dure voorwerpen neem je best altijd met je mee. Ook al ben je niet lang weg. Als dieven waardevolle spullen zien liggen, is jouw auto voor hen een aantrekkelijke prooi.
  3. Parkeer je auto op een veilige en verlichte plek

    Als je je auto op een goed verlichte plek parkeert waar veel mensen voorbij komen, loop je al heel wat minder risico op diefstal en inbraak. Het schrikt dieven namelijk af als ze betrapt of herkend kunnen worden.
  4. Installeer een alarmsysteem

    Een alarmsysteem is misschien wel het beste afschrikmiddel tegen inbraak en diefstal van je auto. Geen enkele dief die de aandacht naar zich toe wil trekken met sirenes en lichten.
  5. Leg je sleutel ver weg als je een keyless entry-systeem hebt

    Dieven kunnen het signaal van je keyless systeem al vanop zes meter afstand onderscheppen. Dit wordt mouse jacking genoemd en komt de laatste jaren steeds vaker voor. Let daar dus zeker goed voor op en bewaar je sleutel op meer dan zes meter afstand van je wagen. Je kunt de sleutel ook steeds in een blikken doosje opbergen, dat onderbreekt namelijk het signaal. Een stuurslot of pedaalslot kunnen in dit geval ook soelaas bieden.
  6. Haal je autodocumenten uit de auto

    Ben je voor langere tijd ergens geparkeerd? Dan neem je best alle autodocumenten met je mee. Het is trouwens een slim idee om thuis een kopie van je boorddocumenten te bewaren.
  7. Gebruik een stuurslot en/of pedaalslot

    Elke auto heeft een ingebouwd stuurslot. Bij nieuwere auto's wordt dat automatisch geactiveerd zodra je de motor hebt uitgeschakeld en de auto van buitenaf vergrendelt. Bij iets oudere wagens moet je het stuurslot zelf activeren door aan je stuur te draaien nadat je de sleutel uit het contact hebt gehaald. Nog een tip: draai bij het parkeren de wielen steeds in de richting van het voetpad. Zo is het moeilijker om de auto weg te slepen. een extern stuur- of pedaalslot kan natuurlijk ook.
  8. Laat je autoruiten graveren

    Nummerplaten worden gemakkelijk van je auto gehaald, maar als je je nummerplaat in de ruiten laat graveren, is het voor dieven een pak moeilijker om de auto door te verkopen. Gegraveerde autoruiten maken je auto met andere woorden minder interessant voor dieven.
  9. Plaats een gps-tracker

    Een gps-tracker in de koffer of onder de motorkap zorgt ervoor dat je je auto overal kan volgen. Als je auto dan ooit gestolen wordt, ben je de dieven meteen op het spoor.

​Werd er toch ingebroken in je auto? Doe aangifte bij de politie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie ZARA via het contactformulier of telefonisch via 03 203 37 00.