Fietszone

Welke regels gelden in een fietszone?

Onze politiezone telt intussen al enkele fietszones. Maar welke verkeersregels gelden hier? Mag je er nog rijden met de auto? Wij zetten de puntjes op de i.

  • Een fietszone omvat één of meer openbare wegen van het beginbord F111 tot het eindbord F113. Soms is op de grond een groot fietspictogram geschilderd om het nog zichtbaarder te maken.
  • Je mag met de auto een fietszone inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u. Fietsers (bestuurders van rijwielen en speedpedelecs) mogen zelf trouwens ook niet sneller rijden dan 30 km/uur.
  • In een fietszone mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen, ongeacht hoe snel ze rijden.
  • Is de straat enkel toegankelijk in jouw rijrichting, dan mag je als fietser de hele breedte van de rijbaan gebruiken. Is er in de straat tweerichtingsverkeer toegestaan, dan mag je de hele rechterhelft van de rijbaan gebruiken.

Sinds 1 april 2023 spreken we niet meer van een 'fietsstraat', maar van een 'fietszone'. Deze fietszone geldt per definitie over één of meer openbare wegen tussen het begin- en eindbord. Wegbeheerders moeten de borden dus niet na elk kruispunt herhalen, noch op witte zoneborden aanbrengen.

Voor de aanpassing van de signalisatie is een overgangsperiode voorzien:

  • De verkeersborden F111 en F113 met een zonale geldigheid mogen behouden worden tot 1 januari 2032.
  • De verkeersborden F111 en F113 met de vermelding ‘fietsstraat’ blijven geldig tot 1 januari 2035 om het begin en het einde van een fietszone aan te duiden.