Zonaal Veiligheidsplan 2020-2025

Het zonaal veiligheidsplan is een politioneel bedrijfsplan waarin we binnen onze zone de krijtlijnen uitzetten voor de komende jaren. Bij de opmaak hebben we rekening gehouden met de veranderingen in de samenleving en de wensen van onze juridische en politieke partners.

Ons ZVP is een dynamisch document dat tussentijds geëvalueerd zal worden. We starten alvast met drie prioriteiten: verkeersongevallen met gewonden, drugs en cybercriminaliteit.

Prioriteiten

Voor elk van deze drie prioriteiten werden ook actieplannen uitgewerkt. Hoe willen we de problemen aanpakken? Waar focussen we op? Uiteraard vraagt elk fenomeen een eigen specifieke aanpak.

Verkeersongevallen met gewonden

Verkeersveiligheid blijft een topprioriteit in onze zone. Om het aantal verkeersongevallen met gewonden te verminderen zetten we enerzijds in op handhaving (de pakkans vergroten) en anderzijds op preventie (mensen sensibiliseren over hun gevaarlijk gedrag). We focussen daarbij op 4 pijlers:

  • alcohol en drugs in het verkeer;
  • overdreven snelheid;
  • dragen van beschermings- en beveiligingsmiddelen;
  • onaangepast rijgedrag.

Drugs

Een ‘drugsvrije zone’. Een beetje hoog gegrepen? Misschien wel, maar wij maken de komende jaren volop werk van de strijd tegen drugs: gebruik, teelt, handel, … Ook hier is het belangrijk om niet alleen daders te pakken, maar om iedereen bewust te maken van de grote risico’s. Preventie (bv. op scholen), vroegdetectie, het beperken van schade en een goede nazorg vormen een bijzondere uitdaging.

Cybercrime

Daders hebben de laatste jaren hun werkterrein verlegd. Waar vroeger de klassieke ‘diefstallen in woningen’ een ware plaag waren, zien we nu vooral het aantal aangiftes van cybercriminaliteit de hoogte ingaan. Niet helemaal onlogisch. Waarom zou je nog het risico lopen om ergens fysiek binnen te breken als het ook digitaal kan? Het resultaat is hetzelfde: de slachtoffers blijven achter met een financiële kater en een heel onwezenlijk gevoel.

Dit fenomeen vraagt heel wat capaciteit van de politie. Achterliggende structuren zijn vaak sterk vertakt en kennen geen grenzen. Daarom is ook hier preventie van het allergrootste belang. Iedereen moet zich bewust worden van de gevaren die hij online loopt.

En wat met de andere fenomenen?

Dat we deze drie fenomenen als ‘prioriteit’ aanduiden in onze zonaal veiligheidsplan, betekent niet dat we andere fenomenen uit het oog verliezen. We blijven aandacht hebben voor de ‘klassieke diefstal in woningen’, intrafamiliaal geweld, overlast, … Al deze thema’s hebben inmiddels hun vaste stek in de dagelijkse werking van de politie gekregen.

Het zonaal veiligheidsplan raadplegen

Benieuwd hoe we gekomen zijn bij deze drie prioriteiten voor de komende jaren? Je leest het hier in ons zonaal veiligheidsplan.