Gauwdiefstal

Zakkenrollers zijn altijd op pad! Ze maken gebruik van de drukte in stations, winkelcentra of de binnenstad om onopgemerkt toe te slaan. De meeste gauwdieven en zakkenrollers werken in teamverband en samen: terwijl één van de dieven bijvoorbeeld iemand afleidt, besteelt een medeplichtige het slachtoffer. Wees alert, pas goed op je spullen en bescherm jezelf tegen diefstal!

Zes monsters, zes trucjes van zakkenrollers

Gauwdieven of zakkenrollers hebben een gevarieerd repertoire. Dit zijn alvast de meest voorkomende methoden:

De raamklopper

Ze kloppen op de buitenkant van het treinraam. De medeplichtige in de trein steelt de kostbaarheden van het afgeleide slachtoffer.

De bloemengever

Ze begroeten hun slachtoffer vriendelijk, omhelzen hem/haar of geven hem/haar een bloem. Terwijl het slachtoffer in de war is, verdwijnt zijn/haar portemonnee.

De sluwe morser

Ze maken ‘per ongeluk’ vlekken op de kleding van het slachtoffer. Tijdens het opruimen verdwijnt het geld uit de zakken van het slachtoffer.

De botser

Ze botsen op hun slachtoffer in de menigte of vallen aan in tangformatie met een medeplichtige. Terwijl het slachtoffer is afgeleid, reiken zij of hun medeplichtige in de zakken van het slachtoffer.

De blokkeerder

Ze blokkeren het einde van de roltrap en laten het slachtoffer en de anderen op elkaar ophopen. Terwijl iedereen voor zich uit kijkt, reikt hun medeplichtige van achteren in de zakken van het slachtoffer.

De neptoerist

Ze vragen hun slachtoffer de weg en tonen hem een kaart. Terwijl het slachtoffer probeert te helpen en de kaart met beide handen aanneemt, stelen zij uit de tas van het slachtoffer.

Tips tegen gauwdiefstal en zakkenrollerij

De belangrijkste tip: laat cash geld thuis! Laat je door niemand afleiden of benaderen. Gebruik – nu zeker in coronatijden – die anderhalve meter afstand. Steek geen gsm of portefeuille in je broekzak en draag je (hand)tas met de opening vooraan, niet op de rug. Houd handige nummers bij de hand, zoals het Imei-nummer van je gsm (dat verschijnt als je *#06# intoetst) en het nummer van Card Stop (078 170 170).

Toch slachtoffer geworden?

Als je toch slachtoffer werd, contacteer dan zo snel mogelijk de politie en doe aangifte van de diefstal. Geef een duidelijke beschrijving van wat er gestolen is en eventueel ook van de vermoedelijke dader. Probeer zo goed mogelijk het precieze uur en de plaats van de feiten aan te duiden, zodat we met de camerabeelden aan de slag kunnen. Jouw hulp kan voorkomen dat anderen die dag ook het slachtoffer worden!

Vermijd dat de schade groter wordt. Blokkeer belangrijke documenten en kaarten:

  • Je bank- en / of kredietkaarten via Card Stop: 078 170 170
  • Je identiteitskaart en reisdocumenten via Doc Stop: 00800 2123 2123
  • Je simkaart via je gsm-operator

Op www.besafe.be vind je nog meer tips tegen gauwdiefstal en wat je kunt doen als slachtoffer.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie ZARA via het contactformulier of telefonisch via 03 203 37 00.