Raad van Burgemeesters

Op 21 juli 2016 werden van de 90 ontvangen kandidaturen 16 Burgemeesters aangewezen als effectief lid van de nieuwe Raad van Burgemeesters, met elk een mandaat van 3 jaar dat verlengd kan worden.

  • Acht Burgemeesters zijn afkomstig uit het Vlaams Gewest.
  • Zes Burgemeesters zijn afkomstig uit het Waals Gewest.
  • En twee Burgemeesters zijn afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.



Er werden 15 Burgemeesters aangewezen als plaatsvervangend lid.



De Raad van Burgemeesters werd opgericht bij de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, en is belast met het uitbrengen van adviezen over de ontwerpen van reglementaire besluiten of normen betreffende de lokale politie en de optimalisering van de politiediensten.

Bovendien heeft de federale wetgever de opdrachten van de Raad van Burgemeesters uitgebreid in het kader van de optimalisering van de politiediensten. Zo kan de Raad sinds 1 april 2014 aanbevelingen formuleren op eigen initiatief of op verzoek van de Minister van Binnenlandse Zaken over alle materies betreffende de regelgeving of de wetgeving inzake de lokale politie.

Het doel is ertoe de rol van deze instantie te versterken en er een volwaardig orgaan van te maken met een belangrijke functie in het kader van de geïntegreerde politie. De aangelegenheden waarover de Raad een uitspraak moet doen, zijn dus zeer omvangrijk. ( bijvoorbeeld : reglementaire besluiten betreffende de organisatie- en werkingsnormen van de lokale politie, de formatienormen, de Vaste Commissie van de lokale politie en de federale dotaties,…)

In 2014 en 2015, heeft De Raad van burgemeesters 22 maal een advies uitgebracht.

In de Raad zetelen:

uit Brussel: Philippe Pivin (Koekelberg) en Yvan Mayeur (Brussel);

uit Wallonië: Françoise Pigeolet (Waver), Jean-Luc Crucke (Frasnes-Les-Anvaing), Jean-Paul Bastin (Malmédy), Michel Januth (Tubeke), Marc Caprasse (Houffalize) en Anne Barzin (schepen met burgemeesterbevoegdheden van Namen);

uit Vlaanderen: Willy Segers (Dilbeek), Patrick De Klerck (Blankenberge), Koen Metsu (Edegem), Christoph D'Haese (Aalst), Marnic De Meulemeester (Oudenaarde), Wim Dries (Genk), Eddy Bevers (Willebroek) en Eric Vos (Turnhout).

Deze 15 burgemeesters kregen een mandaat als plaatsvervanger:

uit Brussel: Bernard Clerfayt (Schaarbeek) en Armand De Decker (Ukkel);

uit Wallonië: Emmanuel Burton (Villers-la-Ville), Jean-Marie Cheffert (Ciney), Emil Dannemark (Butgenbach), Paul-Olivier Delannois (Doornik), Jacques Pierre (Sainte-Ode) en Willy Demeyer (Luik);

uit Vlaanderen: Dirk Verwilst (Meulebeke), Irina De Knop (Lennik), Sophie De Wit (Aartselaar), Lieven Dehandschutter (Sint-Niklaas), Albert Beerens (Opwijk), Hilde Claes (Hasselt) en Daniel Termont (Gent).

Bron

Koninklijk besluit van 21 juli 2016 (pdf, 134 KB) tot aanwijzing van de leden van de Raad van burgemeesters, BS 4 augustus 2016.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, Art. 8 (BS 5 januari 1999)