Welke verkeersregels gelden voor voetgangers?

Wie is voetganger?

Wie zich te voet verplaatst is voetganger. Ook wanneer je met een fiets of bromfiets aan de hand wandelt, of stapvoets in een rolstoel of scootmobiel rijdt, ben je een voetganger. Met zogenaamde voortbewegingstoestellen (step, skateboard, rolschaatsen) ben je een voetganger zolang je je stapvoets voortbeweegt. Ga je sneller, dan beschouwt de wegcode je als fietser en dien je de verkeersregels die voor fietsers gelden na te leven.

Welke regels gelden voor voetgangers, en voor andere weggebruikers die voetgangers naderen?

Als voetganger moet je verplicht een voetpad, trottoir of berm gebruiken als dat aanwezig is. Is dat er niet, dan mag je op het fietspad lopen of in het slechtste geval op de rijbaan. Op het fietspad mag de voetganger de fietsers of bromfietsers die het fietspad gebruiken niet hinderen of in gevaar brengen – fietsers of bromfietsers hebben daar dus voorrang. Op de rijbaan moet de voetganger zo dicht mogelijk bij de rand stappen en links wandelen (zodat men het verkeer ziet aankomen).

Oversteken doe je bij voorkeur op een zebrapad. Indien er op minder dan 20 met er een zebrapad ligt, ben je verplicht om dat te gebruiken. Je steekt ook haaks over, dit wil zeggen: loodrecht op de rijbaan, en dus niet schuin. Voertuigen in een file moeten het zebrapad vrijhouden.

Gebruik je een oversteekplaats met verkeerslichten, dan hou je rekening met de voetgangerslichten. Een rood licht moet je te allen tijde respecteren, ook als voetganger!

Motorvoertuigen moeten één meter zijdelingse afstand houden tot voetgangers wanneer zij hen passeren.

Wat met voorrang?

Bestuurders (fietsers, automobilisten, motorrijders) mogen een zebrapad alleen met matige snelheid naderen. Voetgangers die zich op een zebrapad bevinden of op het punt staan via het zebrapad de straat over te steken, hebben voorrang. Wanneer er geen oversteekplaats in de buurt is, mag je als voetganger uiteraard wel de straat oversteken, maar in dat geval heeft die geen voorrang op het verkeer in de straat! Wanneer het een punt met verkeerslichten betreft, volgt iedere weggebruiker uiteraard de verkeerslichten die op hem/haar van toepassing zijn. Het negeren van een rood verkeerslicht geldt voor iedere weggebruiker als een zware overtreding.

Voetgangers die het zebrapad gebruiken hebben voorrang op andere weggebruikers. Enkel trams hebben voorrang op voetgangers in zo'n geval. Loopt de oversteekplaats over een trambedding, dan moet je als voetganger extra uitkijken, want de tram heeft altijd voorrang, ook op voetgangers, zelfs op het zebrapad! 

Wat in de (Gentse) voetgangersstraten?

Gent telt een aantal voetgangersstraten. In de drukste winkel-, wandel- en horecastraten zijn tussen 11 en 18 uur enkel voetgangers toegelaten. Rijd je met een fiets, brommer, moto, auto of een ander voertuig door een voetgangersstraat tussen 11 en 18 uur, dan riskeer je een boete van 58 euro. Alleen met een rolstoel of scootmobiel mag je stapvoets door de voetgangersstraten. Fietsers worden beschouwd als voetganger wanneer zij met de fiets aan de hand stappen.

Wat bij een ongeval?

De wet beschermt de voetganger in geval van een ongeval. Wie een voetganger aanrijdt, moet niet alleen diens lichamelijke schade vergoeden, maar ook de eventuele schade aan kleding en bril. Deze regel geldt altijd, ongeacht wie schuld heeft aan het ongeval. Alleen als de voetganger ouder is dan 14 jaar en het ongeval bewust heeft uitgelokt, moet hij zelf voor de kosten opdraaien.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.