Welke boorddocumenten moet ik kunnen voorleggen bij een controle?

Boorddocumenten zijn de documenten die aan boord moeten zijn van elk gemotoriseerd voertuig dat zich op de openbare weg bevindt. Welke documenten moet je voorleggen wanneer er bij een politiecontrole om je boorddocumenten gevraagd wordt?

  1. Je rijbewijs

Als bestuurder van een voertuig moet je een rijbewijs kunnen voorleggen dat geldig is voor de categorie van het voertuig dat je op het moment van de controle bestuurt.

  1. Verzekeringsbewijs

Een geldig verzekeringsbewijs is onmisbaar bij een ongeval waarbij een minnelijke schikking wordt getroffen. Als je een aanhangwagen met een maximum toegelaten massa (MTM) van meer dan 750 kilo trekt dan moet die ook een apart verzekeringsbewijs hebben. Sinds 2020 is dit document wit in plaats van groen en mag je het ook elektronisch bewaren en tonen bij een controle.

  1. Kentekenbewijs (inschrijvingsbewijs)

Dit document bestaat sinds 2013 uit twee afzonderlijke delen: een deel dat in het voertuig moet liggen, en een deel dat je thuis bewaart. Als je een van de delen kwijtraakt, of er wordt een deel gestolen, dan dien je dit te melden bij de politie en een duplicaat aan te vragen bij de DIV.

  1. Keuringsbewijs

Zorg ervoor dat de geldigheidsdatum van het document niet overschreden is.

  1. Certificaat van overeenstemming of COC (het vroegere gelijkvormigheidsattest)

Dit is een document van de importeur van het merk waarmee deze bewijst dat het voertuig voldoet aan de technische voorschriften die gelden op het Belgische grondgebied. Indien het voertuig voor de invoering was ingeschreven in een andere EU-lidstaat is het niet aanwezig zijn van het certificaat in een voertuig niet strafbaar

Wat met kopieën?

Tijdens een controle zal de politie de originele documenten willen zien, geen kopieën. Kan je deze niet voorleggen, dan kan de politie je voertuig inhouden tot je de originele documenten hebt voorgelegd aan de politiedienst die de controle deed.

Identiteitskaart

Iedereen die ouder is dan 15 jaar en zich op de openbare weg bevindt moet altijd zijn identiteitskaart bij zich hebben. De politie kan in het kader van een controle je identiteitskaart vragen.

Bron: Secunews.be

 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.