Waarom en wanneer zijn winterbanden nuttig?

Zodra de temperatuur onder de +7°C zakt, zorgen winterbanden voor veel betere prestaties en dus voor meer veiligheid dan zomerbanden, niet alleen op besneeuwde of verijzelde banen, maar ook op natte of modderige wegen en zelfs op een droog wegdek!

Waarom presteren winterbanden beter bij lage temperaturen?

Winterbanden zijn uiteraard speciaal ontwikkeld om het hoofd te bieden aan winterse omstandigheden. Dankzij hun hoog silicagehalte blijft het rubber, in tegenstelling tot dat van zomerbanden, ook bij koude temperaturen zacht en soepel.



Bovendien hebben ze wijde profielblokken en bijkomende groeven in het loopvlak, waardoor winterbanden bij koud weer ontegensprekelijk voordelen hebben:

- ze zorgen voor een betere trekkracht en extra grip en bijten zich als het ware vast in sneeuw of ijzel;

- ze verkorten de remafstand;

- ze vergemakkelijken het vertrekken, stoppen en draaien;

- ze verbeteren de wegligging van je wagen in bochten en zorgen ervoor dat je je auto beter kunt beheersen;

- ze voeren beter water en sneeuw af en verminderen het risico op aquaplaning.

De 4x4x4-regel

Als je winterbanden monteert, houd dan rekening met de 4x4x4 regel:

- monteer liefst 4 identieke winterbanden op alle 4 de wielen;

- vervang je winterbanden zodra de profieldiepte kleiner is dan 4mm. Immers, in vergelijking met nieuwe winterbanden die een profieldiepte van 8mm hebben, wordt je remafstand al 50% langer als de groeven van je winterbanden nog 4mm diep zijn. Zijn de groeven slechts 2mm diep dan wordt je remafstand zelfs 70% langer;

- de levensduur van een band bedraagt gemiddeld 5 tot 7 jaar, toch is het aangeraden om je winterbanden maximaal 4 jaar te gebruiken.

Winterbanden en je rijstijl

Winterbanden bieden weliswaar onmiskenbare voordelen, maar toch zijn ze geen wondermiddel. Het is dus absoluut noodzakelijk om nooit risico’s te nemen. Wil je de kans op een ongeval aanzienlijk verkleinen, pas dan ook met winterbanden je rijstijl aan, zelfs al heeft je auto ABS en ESP, want die systemen kunnen pas behoorlijk werken als het contact met het wegdek goed is.

Hoe winterbanden efficiënt gebruiken en opslaan?

- Zorg ervoor dat ze altijd de bandendruk hebben die door de constructeur wordt aanbevolen en controleer ook, als de banden koud zijn, regelmatig die bandenspanning;

- Gebruik ze alleen tijdens de echte winterperiode, want boven +7°C verslijten ze sneller dan zomerbanden;

- Ze efficiënt opslaan, doe je als volgt:

Banden zonder velgen: rechtop staand en maandelijks een kwartslag draaien; stapel ze niet op elkaar en hang ze niet op.

Banden op velg: hangend of plat liggend (4 op elkaar mag); bewaar ze niet rechtop staand.

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in ons land niet verplicht, maar om de hierboven vermelde redenen zijn ze in de koude periode, van half oktober tot half april, wel zeer warm aanbevolen, want ze verhogen nu eenmaal de veiligheid van de bestuurders en passagiers! De verplichting om winterbanden te gebruiken verschilt van land tot land. Informeer je dus tijdig voor je naar het buitenland vertrekt.

Wat met vierseizoensbanden?

- Het beste is natuurlijk om zomer- en winterbanden af te wisselen. Toch kunnen vierseizoensbanden een verantwoorde keuze zijn. Dankzij de samenstelling van het rubber behoudt dit type band zijn eigenschappen zowel bij koud als bij warm weer en zijn vierseizoensbanden dus een compromis tussen de prestaties van zomer- en winterbanden.

- Ze zijn alleen aangeraden in een gematigd klimaat, waar het niet te warm of te koud is. Ze zijn geschikt in landen zoals het onze, waar er heel wat regenachtige periodes voorkomen. Je kan er ook voor kiezen als je maximum 10.000 km per jaar aflegt en bijna nooit in de bergen rijdt.

- Ze mogen soms ook gebruikt worden in streken waar winterbanden verplicht zijn, maar dan moet er meestal wel een sneeuwvlokje op de banden staan.

En in het buitenland?



De reglementering met betrekking tot winterbanden, vierseizoensbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden verschilt van land tot land. Voor meer informatie raadpleeg je best op tijd de website van VAB .

Bron: Secunews

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.