Voorrang van rechts … altijd en overal?

Je moet natuurlijk alle voorrangsregels kennen als je je op een veilige manier in het verkeer wil begeven. We denken dan meteen aan de algemene regel van voorrang van rechts. Volgens deze regel moet elke chauffeur voorrang geven aan de weggebruiker die van rechts komt. Je ziet nu waarschijnlijk de klassieke situaties op kruispunten voor je. Deze voorrangsregel is vaker van toepassing dan je misschien denkt, maar heeft uiteraard ook zijn grenzen. Het is overigens lang niet de enige voorrangsregel.

Voorrang van rechts geldt meer dan je denkt

Deze voorrangsregel is niet alleen van toepassing op kruispunten. Hij geldt ook op parkings of op een plein waar het verkeer uit meerdere richtingen komt.



De regel geldt ook wanneer een weg versmalt: de voertuigen die rechts rijden mogen zich dan eerst op de versmalde rijstrook begeven (met uitzondering van het ritsen, zie onze artikels over dat onderwerp). Deze situatie komt heel vaak voor, vooral bij werken op snelwegen.



Wanneer twee auto’s botsen terwijl ze allebei een manoeuvre aan het uitvoeren zijn kijkt het gerecht meestal ook naar wie er van rechts kwam. Een klassiek voorbeeld is dat van twee voertuigen die in tegengestelde richting van rijstrook veranderen op de snelweg.

Enkele beperkingen

Er zijn ook enkele situaties waar de voorrang van rechts niet geldt, terwijl er niet noodzakelijk verkeersborden zijn om dat aan te geven. Wanneer je bijvoorbeeld uit een aardeweg of een pad een verharde openbare weg oprijdt, zelfs al zijn de laatste meters van deze weg of pad verhard, heb je geen voorrang, ook al kom je van rechts.



De voorrang van rechts geldt logischerwijze ook voor iemand die uit een éénrichtingsstraat komt, behalve als het gaat om een fietser die in beide richtingen mag rijden.



Een bestuurder moet eveneens afzien van zijn voorrang van rechts voor een groep voetgangers, fietsers of ruiters. Hij moet bovendien gevolg geven aan de aanwijzingen van een verkeersagent, een wegkapitein of een toezichthoudende autoriteit met een C3-bord.



Verder moeten alle bestuurders altijd voorrang verlenen aan spoorvoertuigen (trams of treinen) en aan prioritaire voertuigen (met blauwe lichten en een sirene), ongeacht uit welke richting zij komen.



Voorrang van rechts is ook niet van toepassing wanneer de chauffeur volgende manoeuvres uitvoert: veranderen van rijstrook, de snelweg oprijden, een parkeerplaats verlaten, rechtsomkeert maken, achteruitrijden of van een privédomein de weg oprijden.

Openbaar vervoer

Eerst en vooral de voorrang van het openbaar vervoer: wanneer een buschauffeur van een bushalte wil wegrijden in een bebouwde kom en hij zijn richtingaanwijzer gebruikt, dan moeten de voertuigen die in dezelfde richting rijden de bus voorrang geven.



We hebben het al gehad over de voorrang van rechts van spoorvoertuigen, maar vergeet niet dat deze voertuigen enkel moeten “gehoorzamen” aan verkeerslichten en aan verkeersagenten. Ze hebben dus in alle andere gevallen voorrang, ook wanneer een voetganger op een zebrapad wil oversteken.

Voetgangers

Voor voetgangers moet je gewoon onthouden dat elke bestuurder, behalve die van de tram, moet stoppen wanneer ze op een zebrapad de straat oversteken of op het punt staan dit te doen. Maar ze moeten natuurlijk zelf ook wel rekening houden met het naderende verkeer voor ze oversteken!



Een bestuurder moet ook voorrang geven aan voetgangers of fietsers wanneer hij dwars over een voet- of fietspad rijdt. Ook voetgangers die oversteken moet hij laten voorgaan wanneer hij van richting verandert.

Veiligheid voor alles!

We hebben nu uiteraard niet alle voorrangsregels doorgenomen, maar onthoud dat, zelfs wanneer je voorrang hebt, je toch nog steeds voorzichtig moet zijn. Je voorrang nemen is niet altijd de veiligste optie. Voor diegene die voorrang heeft geldt ook nog altijd de zogenaamde “voorzichtigheidsplicht”. De rechter houdt hier vaak rekening mee bij zijn beslissingen. Geen enkele voorrang is dus absoluut en niemand kan zomaar blindelings zijn voorrang laten gelden zonder een minimum aan voorzorgen te nemen.

Bron: Secunews.be

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.