Wat is een speed-DPA-actie?

Het aanpakken en indijken van woninginbraken behoort al jaren tot de prioriteiten van het Gentse politiekorps. Het Bureau Politionele Misdrijfpreventie speelt daarin een cruciale rol. De diefstalpreventieadviseurs trachten de Gentse inwoners maximaal te informeren en te sensibiliseren over het optimaliseren van de beveiliging van hun woning. Zij doen dit onder andere door middel van speed-DPA-acties.

DPA staat hierbij voor DiefstalPreventieAdvies. Tijdens zo'n speed-DPA-actie worden de sloten van de voordeuren van alle

huizen van een afgebakend gebied gecontroleerd. Als je thuis bent geven zij jou meteen mee hoe je je woning nog beter kan beveiligen. Als niemand thuis is laten ze een briefje met hun bevindingen achter in je brievenbus. Sommige speed-DPA-acties richten zich specifiek op appartementen - daarbij controleert men de inbraakveiligheid van de centrale toegangsdeuren van de appartementsgebouwen.

De selectie van de gebieden / buurten, waar de speed-DPA-acties uitgevoerd worden, gebeurt op basis van de analyses van de coördinator 'Diefstallen In Woningen' of op basis van signalen vanuit de bevolking, stadsdiensten, enz.

 

De speed-DPA-acties worden uitgevoerd door de preventieadviseurs van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie. De diefstalpreventieadviseurs die geen politie-uniform dragen zijn dankzij hun eigen specifieke kledij toch duidelijk herkenbaar. Op de linkerborst van hun donkerblauwe jas, trui en hemd staat het logo van Politie Gent - met de korpsslogan 'Uw politie altijd nabij'. Op de rug staat de slagzin 'Preventie helpt!'. Wie toch nog twijfelt aan de authenticiteit van de persoon, kan gerust vragen naar zijn legitimatiekaart: de diefstalpreventieadviseur heeft die altijd bij.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.