Moet ik als fietser opzij gaan voor de tram?

Moet ik als fietser opzij gaan voor de tram wanneer ik op een rijbaan zonder fietspad en met tramsporen rij?

Deze vraag is niet makkelijk en eenduidig te beantwoorden.

Enerzijds heeft een tram in principe altijd voorrang op andere weggebruikers, of het nu gaat om auto's, (motor)fietsen of voetgangers. Zo stelt artikel 12.1 AVR dat "elke weggebruiker voorrang moet verlenen aan de spoorwegvoertuigen; daartoe moet hij zich zo snel mogelijk van de sporen verwijderen." Dit zou je kunnen interpreteren als een aanmaning om als fietser in dergelijk geval opzij te gaan voor de tram die achter jou rijdt. Dat zou je kunnen doen door uit te wijken (bv. door even af te stappen en te wachten op een parkeerplaats, het voetpad of in een zijstraat tot de tram voorbij is) zodat de tram ongehinderd kan doorrijden.

Artikel 27§2 van het K.B. 15/09/1976 houdende reglement op de politie van personenvervoer per tram, pre-metro, metro, autobus en autocar stelt anderzijds: "De bestuurder moet zijn voertuig vertragen of stilhouden wanneer er gevaar dreigt. De bestuurder van een spoorvoertuig moet vertragen of desnoods stoppen wanneer het ingevolge een verkeersopstopping gevaarlijk is de snelheid te behouden of verder te rijden." Als fietser op een rijbaan met tramsporen en geen fietspad zou je hieruit kunnen afleiden dat de tram moet vertragen als jij als fietser trager rijdt dan zijn (gewenste) snelheid.

Als politie kunnen we iedere weggebruiker enkel aanraden om de wegcode te respecteren en je gezond verstand te gebruiken. Haal geen halsbrekende toeren uit om de rijbaan spoorslags vrij te maken voor de tram achter je, zelfs niet wanneer die belt. Kan en wil je de rijbaan gemakkelijk en veilig vrijmaken om de tram vlot te laten passeren, dan mag je dat uiteraard wel doen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.