Met twee naast elkaar fietsen

De verleiding is soms groot om als fietsers met z'n tweeën naast elkaar te rijden. Dat kan het verkeer vertragen en eventueel conflicten veroorzaken met andere bestuurders. De wegcode voorziet echter deze gevallen en bepaalt duidelijk de rechten en de plichten van de fietsers.

Fietsers mogen steeds met z'n tweeën naast elkaar rijden, behalve in bepaalde situaties, afhankelijk van de omstandigheden waarin de fietsers zich bevinden. En sinds 31 mei 2019 mogen ook speed pedelecs met twee naast elkaar rijden.

  • Op het fietspad: mogen fietsers met twee naast elkaar rijden op voorwaarde dat ze noch elkaar, noch de andere gebruikers van het fietspad hinderen of in gevaar brengen. Als bijvoorbeeld het (tweerichtings)fietspad te smal is, bij het kruisen of als een ander rijwiel je wil inhalen ga je best achter elkaar rijden.
  • Op de rijbaan binnen de bebouwde kom: alleen als het kruisen met een voertuig dat uit de tegenovergestelde richting komt, niet mogelijk is, moeten fietsers achter elkaar rijden.
  • Op de rijbaan buiten de bebouwde kom: wanneer het kruisen met een voertuig dat uit de tegenovergestelde richting komt, niet mogelijk is en ook bij het naderen van een achteropkomend voertuig moeten fietsers achter elkaar rijden.
  • Op een busstrook of bijzondere overrijdbare bedding: Wanneer fietsers de rijstrook die voorbehouden is aan voertuigen van geregelde openbare diensten en aan voertuigen bestemd voor het ophalen van leerlingen (busstrook) of de bijzondere overrijdbare bedding mogen volgen, moeten zij achter elkaar rijden.

     

Geduld en hoffelijkheid in de stad: een must voor iedereen!

Binnen de bebouwde kom mogen fietsers dus in principe met z’n tweeën naast elkaar rijden zonder rekening te houden met het achteropkomende verkeer. Dat is een recht, maar geen plicht. Uit hoffelijkheid zouden fietsers, zeker als ze traag rijden, toch best eventjes achter elkaar gaan rijden om automobilisten die achter hen rijden de kans te geven hen in te halen.





Voor automobilisten geldt: geduld is een schone deugd! Zij mogen fietsers zeker niet in gevaar brengen door te dicht achter hen te rijden of hen op onverantwoorde wijze in te halen. Helaas gebeurt dit nog veel te vaak. Het is niet alleen gevaarlijk, maar het heeft ook absoluut geen zin, want een ervaren fietser in de stad heeft de auto alweer ingehaald tegen dat deze bij het volgende stoplicht staat te wachten.

Laten we ook niet vergeten:

  • dat je in de agglomeratie tussen jezelf en de fietser die je passeert een zijdelingse ruimte van één meter moet laten, je moet dus voldoende ruimte en tijd hebben om veilig te kunnen passeren! 
  • buiten de bebouwde kom moeten bestuurders van motorvoertuigen of motorfietsen een zijdelingse afstand van ten minste 1,5 m laten tussen hen en fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen. Dit is een van de nieuwe verkeersregels die op 31 mei 2019 in werking zijn getreden.



Bron: Secunews



 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.