Fietsen zonder remmingen

Fietsen is om vele redenen een goede zaak. We zien u wel graag met twee goede remmen op uw fiets.

Fietsen met een terugtraprem zoals je die vaak in Nederland ziet, zijn hier ook toegelaten, maar moeten een bijkomende voorrem hebben. Het voordeel van een terugtraprem is dat die vrijwel onverslijtbaar is. Je hebt dan altijd minstens één goed werkende rem.

Tijdens de controles kan de politie ook de technische eisen van je fiets nakijken. Denk dus naast fietsverlichting ook aan de reflectoren, remmen en fietsbel. We zien tijdens controles nog te vaak dat remmen niet meer voldoende werken, bv. door versleten remblokjes. Een noodstop met enkel een voorrem houdt een groot risico in dat je ten val komt of zelfs over het stuur van je fiets gekatapulteerd wordt.

Fietsenmakers merken dat hun klanten jammer genoeg nog al te vaak besparen op onderhoud van hun fietsremmen. Slecht werkende remmen zijn haast even gevaarlijk als gebrekkige fietsverlichting.

Vooral in de winterperiode slijten de traditionele remblokjes veel sneller door het vuil dat zich tussen het rubber en de velg ophoopt. Als je door weer en wind fiets, controleer je remmen dan regelmatig en verwijder het vuil. Merk je dat je remmen het niet meer zo goed doen, ga dan even langs je lokale fietsenmaker, die zorgt dat alles weer tip top in orde komt. Want besparen op remmen is besparen op je eigen veiligheid!

Hoe rem je best? Zachtjes met de voorrem. Als je bruusk moet remmen, gebruik je beide remmen gelijkmatig.

Wij zien u graag met wat fluo, een goede fietshelm (niet verplicht, wel veilig) en een fiets die technisch in orde is. Veilig fietsen is tof fietsen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.