Preventie

Preventie en zorg voor slachtoffers

Van harte

Ontmoetingsdag slachtofferzorg

Het zorgteam in een nieuw jasje

Oog voor diversiteit

Preventiedienst in actie

Diefstalpreventieadviseurs kwamen tot bij jou

Van harte

Ons korps, en de Dienst Maatschappelijke Zorg in het bijzonder, heeft in haar dagelijkse werking voortdurend aandacht voor slachtoffers. De Europese Dag van het Slachtoffer (22 februari) was dan ook de gelegenheid bij uitstek om het voltallige korps te bedanken voor de efficiënte ondersteuning en opvang van slachtoffers - elke dag opnieuw. Het is zo belangrijk voor slachtoffers dat politie zorg draagt voor hen, niet alleen om de onmiddellijke gevolgen te verzachten, maar ook voor de latere verwerking van het gebeuren is dit onbetaalbaar.

Daarom deelden de leden van de Dienst Maatschappelijke Zorg op maandag 22 februari 2016 marshmallow hartjes uit - als symbolische opsteker voor de dagelijkse inzet van iedereen die met slachtoffers in aanraking komt.

Wettelijk gezien moet elke politieambtenaar een basis-hulpverlening kunnen aanbieden. Voor ernstige of complexe gevallen van slachtofferschap kunnen de politiemensen van onze zone beroep doen op het Bureau Politionele Zorg.

Ontmoetingsdag slachtofferzorg

Op 2 juni 2016 vond de jaarlijkse ontmoetingsnamiddag plaats voor de professionele hulpverleners in slachtofferonthaal, slachtofferhulp en slachtofferbejegening van het Gerechtelijk Arrondissement Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent.

Deze editie stond in het teken van 20 jaar slachtofferonthaal - ook Vlaams minister Jo Vandeurzen was aanwezig.

Binnen de Politiezone Gent zijn een aantal personeelsleden werkzaam in slachtofferhulp. Kristof Moerman, één van de slachtofferbejegenaars van ons Bureau Politionele Zorg binnen de Dienst Maatschappelijke Zorg schetste op deze ontmoetingsdag een overzicht van een doorsnee werkdag van een slachtofferbejegenaar.

Het zorgteam in een nieuw jasje

De consulenten van het Bureau Politionele Zorg komen vaak op het terrein bij tussenkomsten waarbij politie aanwezig is (brand, ongeval,…) maar omdat zij geen politie-uniform dragen zijn zij niet herkenbaar voor het publiek, de operationele collega's en de andere hulpverleners zoals brandweer en medische diensten. Om dit euvel te verhelpen, kregen zij in juni hun eigen specifieke kledij aangemeten.

Elke consulent draagt sindsdien een rode jas, een rode fleece trui en een blauwe armband met een eigen logo.

Oog voor diversiteit

Gentse flikken op Sparkle

Op 23 januari 2016 vond in de Vooruit een benefietevent plaats ten voordele van de Holebifoon. De Gentse Flikken waren aanwezig met een infostandje om het Meldpunt homo- en transfobie te promoten. Op dat meldpunt kunnen slachtoffers of getuigen van homofoob en transfoob geweld dergelijke feiten melden, desgewenst onder begeleiding van een slachtofferbejegenaar.

Proeven van ongelijkheid

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Samen met de collega's van Stad Gent, OCMW Gent en Stedelijk Onderwijs Gent zetten de Gentse politiemannen en -vrouwen hun schouders onder gelijke en gelijkwaardige behandeling van iedereen. Discriminatie heeft geen plaats in Gent. Om deze boodschap kracht bij te zetten, lieten we alle personeelsleden "proeven van ongelijkheid". Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie kreeg iedere medewerker een stuk chocolade. Maar niet alle stukken waren even groot. De stukken werden bovendien willekeurig uitgedeeld. Zo werden bepaalde collega's benadeeld, zonder duidelijke reden. Alle medewerkers kregen ook een button "Ik behandel iedereen gelijkwaardig!" om de boodschap extra kracht te geven.

Preventiedienst in actie

3 dagen niet

Op vrijdag 28 oktober 2016 vond de derde editie van de nationale actiedag tegen woninginbraken, '1 dag niet', plaats. Deze keer werden de acties gespreid over drie dagen. We begonnen eraan op woensdag 26 oktober 2016 en zetten drie dagen lang alle mogelijke preventieve en repressieve middelen in om woninginbraken te bestrijden en voorkomen. Er werden 150 personeelsleden ingezet. Het grootste deel daarvan was operationeel / geüniformeerd personeel. Maar ook burgerpersoneelsleden droegen hun steentje bij.

Er waren 8 repressieve acties, 10 roadblocks en 3 wijkomsluitingen. Er werden 352 voertuigen gecontroleerd. 367 personen werden aan een controle onderworpen. Er werden geen inbrekers op heterdaad gevat. Wel werden diverse personen in kaart gebracht, die gekend waren voor inbraken, maar waar niet direct maatregelen aan gekoppeld waren of waarbij niet direct linken konden gelegd worden met recente inbraken.

Naast het repressieve luik voerde de Gentse politie ook preventief actie rond woninginbraken. Over het hele grondgebied van Gent werden verschillende grote speed-DPA-acties uitgevoerd. DPA staat hierbij voor DiefstalPreventieAdvies. Tijdens de speed-DPA-acties werden de sloten van de voordeuren van de huizen gecontroleerd. De diefstalpreventieadviseurs en -inspecteurs deponeerden onmiddellijk een brief met hun specifieke bevindingen in de brievenbus van elke woning. In deze brief deed men ook het aanbod van een volledig diefstalpreventieadvies op afspraak. De speed-DPA-acties werden, zoals steeds, uitgevoerd door de collega's van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie. Voor de gelegenheid van '1 dag niet' werden zij bijgestaan door burgerpersoneel van ons korps en gemeenschapswachten van Stad Gent.

Over de drie dagen werden maar liefst 3648 woningen gecontroleerd.

Naast deze fraaie resultaten was '3 dagen niet' een mooi staaltje van teamwork bij de Gentse politie. Over alle diensten heen werden de krachten en capaciteiten gebundeld om van deze actiedagen een groot succes te maken.

In het kader van deze actiedagen ontwikkelde het Bureau Politionele Misdrijfpreventie een affiche met 7 preventietips speciaal voor appartementsgebouwen.

Kot op slot

Ook de 'Kot op slot'-acties zijn een jaarlijkse traditie van de Dienst Preventie Voor Veiligheid en de Gentse politie. Gent telt ongeveer 31.000 kotstudenten, die op hun kot vaak over waardevolle spullen beschikken. Binnen een en hetzelfde studentenhuis vindt men vaak meerdere laptops, gsm's, hifi-installaties, televisies, kleine huishoudtoestellen, enz. Met een beetje geluk staat voor een dief de voordeur gewoon open en zijn de studentenkamers niet op slot.

Naast het financiële nadeel voor studenten is het nog veel dramatischer als er samen met de computer belangrijke bestanden verdwijnen, zoals oefeningen, papers en thesissen.

De afgelopen drie jaar controleerden we vooral de sloten zelf en kregen eigenaars van koten waarvan het voordeurslot niet in orde was, een brief met tips en informatie om dat te verbeteren. In die drie jaar kwamen de meeste straten waar studenten wonen aan bod en werden alle voordeursloten van koten gecontroleerd.

Daarom lag de nadruk dit jaar (7, 8 en 9 november 2016) op het afsluitgedrag en de sociale controle door studenten. Studenten die hun kot goed afsloten en die controleerden wie er aanbelt alvorens open te doen, kregen een 'diploma' en een pakketje student-in-Gent-gadgets. Studenten die de voor- of kotdeur niét goed afsloten en/of de voordeur openden zonder na te gaan wie er aanbelt, moesten het stellen met een attest met preventietips. Als verder bleek dat de kwaliteit van de sloten ondermaats is, werd ook de koteigenaar aangemaand ze te herstellen of te vervangen.

Diefstalpreventieadviseurs kwamen tot bij jou

De baan op met de mobiele infostand

Gentenaars die slachtoffer zijn van een inbraak krijgen standaard het aanbod tot diefstalpreventieadvies. Onze diefstalpreventieadviseurs geven daarbij advies om de woning beter te beveiligen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Daarom willen de diefstalpreventieadviseurs hun diensten extra promoten en àlle Gentenaars bereiken. Ze trokken daarom in het najaar de straat op met een mobiele infostand en kozen telkens voor strategische locaties en gelegenheden zoals wekelijkse markten, buurtparkings, parkings van grootwarenhuizen, pleintjes, enz. Zo stonden ze op 24 november in Oostakkerdorp, op 30 november op het Heilig-Hartplein in Sint-Amandsberg en op 8 december op het Drongenplein in Drongen. Buurtbewoners en voorbijgangers kregen er advies en preventietips tegen inbraken en diefstal.

Op de federale preventiebus

In het voorjaar van 2016 doorkruiste een de inbraakpreventiebus van de FOD Binnenlandse Zaken het hele land. Wanneer de bus Gent bezocht op 6 april, sprongen onze diefstalpreventieadviseurs op de kar om bezoekers aan de hand van didactisch materiaal te leren hoe ze hun woning kunnen beveiligen tegen inbraken. Uiteraard stonden de diefstalpreventieadviseurs ook klaar om alle vragen rond preventie te beantwoorden.

Voordrachten

De diefstalpreventieadviseurs geven ook regelmatig voordrachten op diverse locaties in Gent. Deze voordrachten richten zich voornamelijk op organisaties, instanties en verenigingen die de opgedane kennis op hun beurt kunnen delen met hun leden en doelgroepen. In 2016 startten de diefstalpreventieadviseurs ook met demo-voordrachten, waarbij bezoekers massa's nuttige preventietips voor thuis en op straat krijgen. Er werden 6 dergelijke demo-voordrachten georganiseerd.

Jaarbeurs

De Jaarbeurs trekt elk jaar duizenden bezoekers. Een ideale gelegenheid om mensen te bereiken met nuttige preventietips! De diefstalpreventieadviseurs van de Gentse politie stonden ook dit jaar met een infostand op de Jaarbeurs. Bezoekers konden er terecht voor gratis preventietips.

Flikken van Commissariaat Wondelgem informeren bewoners

Op 30 mei 2016 organiseerde het Commissariaat Wondelgem, samen met het Bewonersplatform Wondelgem, een informatieavond over politie en veiligheid in Wondelgem. Bezoekers kregen er een woordje uitleg over het Commissariaat Wondelgem en haar opdrachten. Daarnaast was er aandacht voor diverse onderwerpen waarvoor buurtbewoners bij politie aankloppen: de buurtinspecteurs en hun taken, het bestrijden van overlast en criminaliteit in de buurt, het organiseren van evenementen, beveiligen van de woning, enzovoort.

Student Kick-Off

Naar goede jaarlijkse gewoonte werden de Gentse studenten op woensdag 28 september 2016 met open armen ontvangen op het Sint-Pietersplein tijdens de elfde editie van de Student Kick-Off. De Student Village herbergde verschillende standjes van allerlei verenigingen, partners en onderwijsinstellingen. Ook de Gentse flikken hadden een infostand waar de studenten op een ludieke manier konden kennismaken met de Gentse politie en nuttige preventietips meepikken.

De groeiende groep studenten in Gent vormt een belangrijke doelgroep in de dagelijkse werking van ons korps. De studenten zijn zich echter niet altijd bewust van bepaalde regelgeving. Nochtans hoeven veiligheid en leefbaarheid een plezant studentenleven niet in de weg te staan.

De politiestand stond dit jaar vooral in het teken van verkeersveiligheid. Studenten en andere jongeren lijken soms de verkeersregels te vergeten terwijl ze op Pokémon-figuurtjes jagen. Daarom zetten de politiemannen en -vrouwen een ludiek verkeersspel op in de Student Village.