Verknal de feestvreugde niet

In Gent geldt het hele jaar door een algemeen verbod op het afsteken van bommetjes en vuurwerk door particulieren. Enkel op oudejaarsavond van 0 uur tot 1 uur is hierop een uitzondering voor vuurwerk. Sinds dit jaar is er ook een wijziging in de regelgeving rond het bezit van vuurwerk of pyrotechnisch materiaal in de openbare ruimte. Van 15 oktober tot 31 januari van 18 uur tot 6 uur is het bezit van bommetjes en vuurwerk niet toegelaten.

Vuurpijl

Uit verschillende Gentse wijken komen er jaarlijks veel klachten van Gentenaars over particulier vuurwerk dat in hun buurt wordt afgestoken. Het verstoort de nachtrust, zorgt voor angstige huisdieren en brengt ook de openbare veiligheid in het gedrang. Bovendien merkten we dat vuurwerk steeds vroeger op het jaar en steeds vaker wordt afgeschoten. Het gebruikte vuurwerk wordt ook steeds krachtiger.

Preventiecampagne Stad Gent

Omwille van het toenemende gevaar en de overlast heeft Stad Gent een nieuw actieplan rond vuurwerk. Dat zet in de eerste plaats in op preventie. Medewerkers van vzw Jong gingen met jongeren aan de slag en werkten aan een campagne rond het gevaar van bommetjes en vuurwerk. Centraal staat ‘Verknal het niet’, een sensibiliserende film gemaakt voor en door de jongeren. Hierin spreken jongeren en professionals zich uit over de gevaren van vuurwerk en bommetjes, voor zichzelf maar ook voor de buurt.

De kern: vuurwerk afsteken is gevaarlijk en verboden. Het kan leiden tot ernstige verwondingen. En het heeft een serieuze impact op de mensen en dieren in de buurt.

Afsteken van vuurwerk enkel op oudejaarsavond tussen middernacht en 1 uur ‘s nachts

Het afsteken van vuurwerk door particulieren is in Gent enkel toegelaten in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen middernacht en 1 uur. Bommetjes en ander knalvuurwerk blijven altijd verboden – ook tijdens oudejaarsnacht.

Sinds dit jaar is er ook een wijziging in de regelgeving rond het bezit van vuurwerk of pyrotechnisch materiaal in de openbare ruimte. Van 15 oktober tot 31 januari van 18 uur tot 6 uur is het bezit van bommetjes en vuurwerk niet toegelaten.

De politie is op het terrein aanwezig en houdt verhoogd toezicht, vooral in wijken die gevoelig zijn voor overlast door bommetjes en vuurwerk. Overtreders riskeren een GAS-boete vanaf 120 euro (voor meerderjarigen) of 60 euro (voor minderjarigen). Dat kan oplopen tot respectievelijk 350 of 175 euro.

Ondervind je overlast van vuurwerk of bommetjes in je buurt? Meld het ons!

Safety first

Wie tijdens oudejaarsnacht toch vuurwerk afsteekt, moet in ieder geval erg voorzichtig te werk gaan, de veiligheidsvoorschriften in acht nemen en respect tonen voor andere buurtbewoners – mens én dier. Op de website van Stad Gent geeft de brandweer tips voor het veilig gebruik van vuurwerk.

Als je vuurwerk koopt vergeet dan nooit regel nummer één: koop niet bij eender wie of waar vuurwerk aan. Koop vuurwerk uitsluitend in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopvergunning. Een betrouwbare verkoper zal je een veilig product aanbevelen en je de werking ervan uitleggen. Hij kan je ook een lijst met veiligheidsmaatregelen meegeven. Koop vuurwerk nooit online. Dat is verboden en de kwaliteit van het vuurwerk kan onvoldoende gegarandeerd worden.

Onze Wijkpolitie voert ook dit jaar controles uit op de verkoop van vuurwerk. Zij doen dit samen met collega’s van de FOD Economie en de Brandweerzone Centrum.

Denk aan de (huis)dieren

Vuurwerk en de ermee gepaard gaande knallen en flitsen zijn voor veel dieren angstaanjagend. Heel wat kleine en grote (huis)dieren kunnen in paniek geraken, uitbreken en op de vlucht slaan. Het zou niet de eerste keer zijn dat een uitgebroken paard in de eindejaarsperiode een verkeersongeval veroorzaakt of dat bezorgde baasjes op zoek moeten gaan naar hun hond of kat die gevlucht is. Hier vind je een aantal tips om het leed van je trouwe harige vriend zo veel mogelijk te beperken.

Tot slot, het nieuwe jaar kan evengoed zonder vuurwerk ingeluid worden. De Gentse flikken wensen jou alvast fijne en veilige feesten toe.

 

Lees ook

Gent heeft nieuw actieplan vuurwerk klaar

Politiereglement op de openbare rust en de veiligheid - vuurwerkverbod in de eindejaarsperiode

Labels