Resultaten nationale actiedagen tegen afleiding in het verkeer

Dinsdag 10 en woensdag 11 oktober 2023 vonden in het ganse land extra controles op afleiding in het verkeer plaats. Concreet focussen deze controles zich op gsm- en smartphonegebruik achter het stuur. Ook de Gentse Flikken organiseerden controleacties.

Tijdens de actiedagen betrapte de Gentse politie 22 fietsers en 20 bestuurders op gsm-gebruik tijdens het rijden. Zij werden allen beboet. Van twee chauffeurs werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken, omdat ze eerder al betrapt waren op het gebruik van hun toestel tijdens het rijden, of omdat ze gevaarlijk rijgedrag stelden.

Waarom deze actiedagen?

Afleiding achter het stuur is een van de 5 voornaamste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen (naast rijden onder invloed, snelheid, gordeldracht en slaperigheid).

Met nationale actiedagen wil de politie eerst en vooral sensibiliseren rond de gevaren van afleiding in het verkeer. Wie toch betrapt wordt tijdens de actiedagen, krijgt een boete van 174 euro (+10,02 euro administratieve kost) en in sommige gevallen kan overgegaan worden tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen.

Algemeen wordt aangenomen dat afleiding door gsm/smartphonegebruik ondertussen tot de grootste gevaren in het verkeer behoort.

  • Als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken.
  • Automobilisten zijn 4,2% van de tijd dat ze aan het rijden zijn, bezig met hun mobiele telefoon.
  • Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat afleiding een rol speelt in bijna 7 op de 10 ongevallen.

Bron: Vlaamse Stichting Verkeerskunde

 

Labels