Resultaten controleacties – januari 2016

In de loop van de maand januari 2016 organiseerde de Politie Gent 29 verkeerscontroles. In totaal werden 1.064 overtredingen vastgesteld. Hieronder een overzicht van de verschillende controles en bijhorende resultaten.

Alcoholcontroles

In de loop van de maand januari 2016 voerde de Politie Gent vijf alcoholcontroles uit. In totaal werden 501 bestuurders aan een alcoholcontrole onderworpen.

Zestien bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat 'Positief'. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l UAL hadden. Bij elf bestuurders werd tevens het rijbewijs ingehouden voor 6 uren. Bij twee bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Twaalf chauffeurs hadden een alcoholtest met als resultaat 'Alarm'. Dit betekent dat de bestuurders een alcoholconcentratie hadden van ten minste 0,22 mg/l UAL en minder dan 0,35 mg/l UAL. Van acht bestuurders werd het rijbewijs ingehouden voor 3 uren.

473 bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat 'Safe'. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van minder dan 0,22 mg/l UAL hadden.

Tijdens de alcoholcontroles werden ook 39 andere overtredingen vastgesteld.

Tijdens het nationale 'Weekend zonder alcohol achter het stuur' (van vrijdag 15 januari 18 uur tot maandag 18 januari 6 uur) voerde de Gentse politie op verschillende locaties alcoholcontroles uit. In totaal werden 556 chauffeurs aan een alcoholtest onderworpen. 17 (3,5%) hadden te diep in het glas gekeken: 13 bestuurders bliezen 'Positief', 4 bestuurders bliezen 'Alarm'.

Controles gordeldracht en GSM-gebruik

In de loop van de maand januari 2016 werden op het Gentse grondgebied drie controleacties rond gordeldracht en GSM-gebruik georganiseerd.

Er werden elf overtredingen vastgesteld voor het niet dragen van de gordel. Zeven personen vlogen op de bon omdat ze de gsm gebruikten achter het stuur. Daarnaast werden nog 23 andere overtredingen vastgesteld.

Controles verkeersoverlast

De Politiezone Gent controleert regelmatig op hoffelijkheid in het verkeer. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het respecteren van de verkeersregels.

In de loop van de maand januari 2016 werden drie controles georganiseerd.

Er werden in totaal 84 overtredingen vastgesteld.

Controles boorddocumenten

In januari 2016 voerde de Gentse politie één controle op boorddocumenten uit.

Tijdens deze controle werden veertien inbreuken inzake boorddocumenten vastgesteld. Daarnaast werden nog dertien andere overtredingen vastgesteld.

Hinderlijk parkeren

Verkeerd parkeren heeft een belangrijke negatieve impact op de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. In uitvoering van het zonaal veiligheidsplan van de Gentse Politie drijft de Wijkdienst haar inspanningen op door middel van een aantal gerichte acties.

In de maand januari organiseerden de verschillende Gentse commissariaten twaalf controles op hinderlijk parkeren. Daarbij werden 186 parkeerinbreuken vastgesteld, naast 175 andere inbreuken. De top drie van parkeerinbreuken:

  • Stilstaan of parkeren op trottoirs (70 x)
  • Parkeren op de rijbaan langs de gele onderbroken streep (45 x)
  • Parkeren/stilstaan op plaatsen gesignaleerd door de verkeersborden E1 (parkeerverbod) en E3 (stilstaan en parkeren verboden) (35 x)

Snelheidscontrole

De Politie Gent organiseerde in de maand januari vier snelheidscontroles. Tijdens deze acties werden 3.291 voertuigen gecontroleerd waarvan er 591 te snel reden. Het rijbewijs van acht overtreders werd onmiddellijk ingetrokken. Daarnaast werden nog 50 andere inbreuken vastgesteld.

Controles zwaar vervoer

Op 26 januari 2016 controleerde het Commissariaat Sint-Amandsberg van de Gentse politie het zwaar vervoer aan Wittewalle/Gasthuisstraat en aan Oostakkerdorp. Slechts één voertuig werd geverbaliseerd voor een vervallen keuringsbewijs.

Labels