Phishing via itsme

Op 6 februari 2022 kon de Politie Gent overgaan tot de arrestatie van een 19-jarige man uit Gent die verdacht wordt van het witwassen van crimineel geld. De man kon op heterdaad betrapt worden toen hij vouchers ter waarde van 5000 euro aankocht met debetkaartgegevens van nietsvermoedende personen die waren ingegaan op een sms-bericht dat ogenschijnlijk afkomstig was van itsme.

illustratie van online fraude

 

In het sms-bericht werd gevraagd om via een snelkoppeling in het bericht een webpagina te bezoeken. Op deze webpagina werd gevraagd om bepaalde gegevens in te geven ter identificatie en om handelingen te stellen met de debetkaart en de kaartlezer. De verdachte was hierna in staat om transacties te doen met de debetkaartgegevens van de slachtoffers.

De arrestatie van de verdachte was het resultaat van het onderzoek dat het Cybercrime-team (opgericht op 01-01-2022) van de Lokale Computer Crime Unit van de Lokale Recherche Gent voerde onder leiding van het Parket Oost-Vlaanderen. In de loop van het onderzoek, en in samenwerking met de Regionale Computer Crime Unit van de Federale Politie, de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen (FGP) en verschillende andere diensten en handelaars, konden de speurders zicht krijgen op een reeks frauduleuze transacties, eind 2021 en begin 2022 uitgevoerd door de verdachte, voor een totaal nadeel van minstens 26.000 euro.

Het onderzoek, dat ondertussen afgerond is, bracht aan het licht dat de verdachte vanuit een hotel in het centrum van Gent een groot aantal sms-berichten had verstuurd naar potentiële slachtoffers. Bij een huiszoeking op zijn hotelkamer werden verschillende bezwarende zaken in beslag genomen, o.a. gsm’s, SIM-kaarten, waardevouchers, cash geld en een laptop. Bij een huiszoeking in de woning van de verdachte werden nog bijkomende overtuigingsstukken en een reeks luxegoederen in beslag genomen.

De verdachte werd op 7 februari 2022 door de onderzoeksrechter in Gent aangehouden. Hij werd intussen vrijgelaten onder strikte voorwaarden, in afwachting van het proces.

Laat je niet vangen

Politie en parket roepen de bevolking op om waakzaam te zijn bij ontvangst van een sms of e-mail waarin een snelkoppeling zit. Ga er niet onmiddellijk van uit dat de link naar de officiële webpagina van een instantie verwijst. Denk twee keer na als jou een code wordt gevraagd die met behulp van je debetkaart en een kaartlezer wordt gegenereerd. Met behulp van die gegevens kan men namelijk je bankrekening overnemen, ook al heb je de pincode van jouw debetkaart niet meegedeeld. 

Meer info en tips vind je op de website van Safe On Web

Labels