Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, gaat bij de Gentse flikken niet ongemerkt voorbij.

campagnebeeld #nohatecrime

Inspiratiemoment

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie organiseerde de Politie Gent op donderdag 21 maart 2024 een inspiratie- en uitwisselingsmoment rond het thema haatmisdrijven. Daarop werden de collega’s / referentiepersonen haatmisdrijven van de politiezones van Vlaamse en Brusselse groot- en centrumsteden uitgenodigd. Door good practices uit te wisselen hopen we elkaar te inspireren zodat het thema haatmisdrijven in nog meer zones en gemeentes centraal komt te staan. Deze inspiratiedag werd geopend met een inleiding door Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter, die deze thematiek ook hoog in het vaandel draagt.

groepsfoto inspiratiedag haatmisdrijven 21-03-2024
Inspiratiemoment haatmisdrijven: referentiepersoon Yens Jackers, referentiepersoon Davy Van Slycken, Schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker, Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter, referentiepersoon Marianne De Vuyst, korpschef Filip Rasschaert (v.l.n.r.)

Interne aandacht voor thematiek

Maar ook intern wordt de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie extra in de kijker gezet. Dat gebeurt aan de hand van een ‘wedstrijd’ waarbij de winnaar een etentje met collega’s kan winnen in ‘Amigo’, een sfeervol restaurant dat bekend staat om zijn diverse keuken en het bevorderen van inclusie.

100%(FL)IK

Maar niet alleen op 21 maart is er aandacht voor racisme en discriminatie bij de Gentse politie. Diversiteit en inclusie sluiten heel sterk aan bij de werking en waarden van de politiezone en zitten ook vervat in de slogan 100% (FL)IK. Het (h)erkennen van de verschillen tussen mensen, het blijven in gesprek gaan, de problemen niet uit de weg gaan maar het zien als uitdagingen die leerrijk zijn – dat typeert de aanpak van ons korps.

De zone startte reeds in 2017 met de campagne van 100% (FL)IK, de Dienst Diversiteit zorgde voor een begeleidingstraject om mensen met een migratieachtergrond te sensibiliseren en te ondersteunen om de organisatie te versterken. Niet alleen worden inspanningen geleverd om het korps meer divers te maken, er wordt ook ingezet op de bedrijfscultuur om de organisatie voor elke medewerker aantrekkelijk te maken en te behouden. We blijven inzetten om het denkproces en de perceptie van de medewerkers te verruimen, zodat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht de diverse verschillen en talenten. Er wordt geïnvesteerd in verbindende activiteiten met jongeren, waardoor langs beide kanten vooroordelen weggewerkt worden en men elkaar echt leert kennen. 

Loket haatmisdrijven

Daarnaast zetten de Gentse flikken ook al jaren sterk in op een kwaliteitsvolle opvang van slachtoffers van haatmisdrijven. In 2021 startte Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. Met dit nieuw loket wilden we slachtoffers van haatmisdrijven de kans geven om op een laagdrempelige manier aangifte te doen bij een gespecialiseerde politiemedewerker. Bovendien wilden we binnen het korps dit thema meer bekendmaken zodat ook de kwaliteit van de vaststellingen zou verbeteren. Heel wat vrijwilligers van verschillende diensten hebben hun schouders mee onder dit project gezet en met succes! Na twee jaar werking zijn de resultaten van het loket haatmisdrijven zeer positief. Het aantal processen-verbaal is meer dan verdubbeld en ook de kwaliteit van de registraties is sterk verbeterd.

Strijden tegen racisme, discriminatie en andere haatmisdrijven – dat doen we niet alleen op 21 maart maar elke dag.