Homo- en transfobie? Meld het!

Gelijke rechten 'op papier' garanderen (jammer genoeg) nog niet dat mensen in het dagelijkse leven altijd gelijk behandeld worden. Nog te vaak worden holebi's en transgenders gediscrimineerd en krijgen ze te maken met vooroordelen. Daarom werd in Gent een jaar geleden de 'Regenboogverklaring' ondertekend. Ondertussen lanceerde de Gentse politie ook het nieuwe meldpunt homo- en transfobie.

Regenboogverklaring

Een jaar geleden, op 17 januari 2014, ondertekenden de Stad Gent en enkele partnerorganisaties de 'Regenboogverklaring'. Die verklaring vormt de basis van de geïntegreerde aanpak van discriminatie van holebi's en transgenders in de stad. Ze omvat zes punten en een waaier aan acties. Ook het Gentse politiekorps, in persoon van korpschef Filip Rasschaert, ondertekende de Regenboogverklaring.

De Regenboogverklaring bevat zes punten die allemaal bijdragen aan respect voor holebi's en transgenders in Gent:

  1. We maken de Gentenaar bewuster en informeren hen.
  2. We verzamelen kennis en omringen ons met experten.
  3. We ondersteunen en versterken holebi's en transgenders in onze stad.
  4. We verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in onze stad.
  5. We hebben aandacht voor holebi's en transgenders in ons aanbod en in onze beeldvorming.
  6. We hebben elkaar nodig. We doen dit samen. Voor Gent, met Gent en in Gent!

Meldpunt homo- en transfobie

In het kader van de Regenboogverklaring en vanuit de bezorgdheid dat heel wat misdrijven met homo- en transfoob motief niet worden gemeld of aangegeven - omdat de aangiftedrempel bij de slachtoffers doorgaans als te hoog wordt ervaren - lanceerde ons korps een meldpunt homo- en transfobie.

Dit meldpunt is in concreto een mailbox - homo-transfobie@politie.gent.be - die vanuit de Dienst Maatschappelijke Zorg beheerd en opgevolgd wordt. Het meldpunt is ook telefonisch bereikbaar op het nummer 09 266 67 56 (elke werkdag van 8.30 tot 17 uur).

Het meldpunt richt zich op slachtoffers én getuigen van homofobe en transfobe misdrijven die geen dringende politiehulp wensen, maar die de drempel om op eigen initiatief een aangifte te doen in een commissariaat te hoog vinden.

In de gevallen waarbij men via het meldpunt aangifte wil doen, neemt iemand van de Dienst Maatschappelijke Zorg contact op met de melder en wordt een afspraak voor de aangifte vastgelegd. De aangiftes gebeuren in aanwezigheid van een slachtofferbejegenaar, zodat de aangifte in de meest gunstige omstandigheden kan verlopen.

Burgers kunnen bij het meldpunt ook terecht met vrijblijvende vragen om informatie.

Meer informatie over het meldpunt vind je hier.

Labels