Gentse flikken op de Wereldjongerendagen in Lissabon

Van 1 tot en met 6 augustus 2023 vinden in Lissabon de Wereldjongerendagen plaats – een driejaarlijkse, katholiek geïnspireerde bijeenkomst waar honderdduizenden jongeren van over de hele wereld op afkomen. En tussen al die jongeren bevinden zich ook twee collega’s van ons Team Gauwdiefstallen van de Lokale Recherchedienst.

campagnebeeld actie gauwdiefstallen op Wereldjongerendagen

Zij vormen tijdens het event, op vraag en met ondersteuning van Europol, samen met Portugese, Duitse en Tsjechische collega-experten een internationaal Joint Investigation Team dat erop gericht is om gauwdieven op te sporen. En met succes! Zo konden de Gentse flikken gisteren samen met de Duitse collega’s twee daders vatten. De twee bleken zelfs deel uit te maken van een gekende gauwdievenbende.

Jammer genoeg trekken grote publieksevenementen, zoals de Wereldjongerendagen, ook heel wat zakkenrollers aan. Deze criminele groepen zijn niet alleen georganiseerd, maar ook zeer mobiel. Deze operationele actie zal dan ook niet alleen direct ten goede komen aan de betrokken landen (Portugal, Duitsland, Tsjechië en België). Alle gegevens die tijdens de actie worden verzameld, worden gedeeld met Europol voor operationele analyse en een betere definitie van het inlichtingenkader met betrekking tot het fenomeen zakkenrollen.

Potentiële gauwdieven moeten zich echter geen illusies maken. Uiteraard blijven ondertussen hier in Gent ook de andere collega’s van het Team Gauwdiefstallen actief om zakkenrollers op te sporen en te vatten.

 

groepsfoto actie gauwdiefstallen Wereldjongerendagen

Labels