Gentse Feesten 2023 - de balans

Van vrijdag 14 tot en met zondag 23 juli 2023 was iedereen in en rond Gent volledig in de ban van de Gentse Feesten. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. We zijn stilaan terug uitgeslapen dus is het tijd om de balans op te maken van de voorbije editie die maar liefst 1.625.000 bezoekers mocht verwelkomen.

draken

Voor de Gentse flikken betekenden de Gentse Feesten tien drukke dagen om de orde en veiligheid in onze binnenstad te garanderen. We zijn blij en opgelucht dat het grotendeels een rustige en veilige editie is geworden met - jammer genoeg - enkele incidenten. Onder de bezoekers heerste een aangename en positieve sfeer met het nodige respect voor de aanwezige veiligheidsdiensten. Dat maakte het aangenaam werken voor onze politiemensen op het terrein.

Resultaten

Ook dit jaar werd de feestenzone zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden.

Tijdens deze editie stelden wij 418 verkeersinbreuken vast. Dat is in dezelfde trend als de 477 in 2022. In totaal werden 110 voertuigen getakeld, dat is een stijging in vergelijking met 2022 (toen 96).

Ondanks de blijvende investeringen in openbare, gratis toiletten kregen maar liefst 1.246 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen (958 in 2022).

Tijdens alcoholcontroles op het Gentse grondgebied werden 6.361 bestuurders gecontroleerd – 38 bliezen alarm, 69 positief. Sommigen onder hen zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Er werden ook 50 speekseltesten afgenomen – 16 bestuurders bleken onder invloed van drugs.

Er werden in totaal 211 personen opgepakt (in 2022 waren dat er 140), o.a. voor het verstoren van de openbare orde of voor openbare dronkenschap. Er waren 75 vechtpartijen – de meeste snel onder controle door de adequate tussenkomst van de ploegen op het terrein.

In totaal raakten één meerderjarige en zeven minderjarigen de weg kwijt. Ze konden allemaal snel weer herenigd worden met hun ouders.

Ook twee honden liepen verloren – één van hen wacht helaas nog steeds op zijn baasje in het Dierenasiel in Gent.

Bovenstaande cijfers geven weer dat de politiepatrouilles en -controles in en rond de feestenzone hun vruchten afwerpen én dat de politieaanwezigheid in de periferie noodzakelijk is om ook de leefbaarheid van die buurten te waarborgen.

Gevonden en verloren voorwerpen

Over de tien dagen heen werden in totaal 732 voorwerpen (555 in 2022) binnengebracht die in of rond de feestenzone gevonden zijn.

Vanaf maandag 31 juli 2023 kan je hiervoor terecht bij onze Cel Gevonden en Verloren Voorwerpen in het Algemeen Politiecentrum Gent (Antonius Triestlaan 12). Meer informatie en hun openingsuren vind je hier.

Tot slot… BEDANKT!

BEDANKT aan alle diensten, pleinverantwoordelijken, artiesten, onze partners, sfeerbeheerders standhouders én uiteraard de bezoekers voor het goede verloop van deze Gentse Feesten. Jullie waren geweldig!

Tot volgend jaar?!

Labels