Controleren blijft nodig

Het voorbije weekend controleerde de Gentse politie op verschillende locaties op ons grondgebied.

De Dienst Operationele Acties hield op vrijdag 26 januari 2024, tijdens een controleactie op de Tondeliersite, omstreeks 21.00 uur een voertuig tegen die in de tegengestelde rijrichting reed. De bestuurder bleek onder invloed van lachgas. Het rijbewijs van de bestuurder werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen (Art. 35 van de Verkeerswetgeving).

Eerder in de namiddag werd in de Brugsepoort/Rooigem nog één onmiddellijke inning wegens het niet dragen van de gordel en één onmiddellijke inning wegens hinderlijk parkeren uitgeschreven. Tot slot werden er ook in de Rabot/Blaisantvest drie onmiddellijke inningen wegens het niet dragen van de gordel en één wegens hinderlijk parkeren uitgeschreven.

Op zaterdagochtend 27 januari 2024, van 06.00 uur tot 08.45 uur, werden tijdens een actie alcohol en drugs in het verkeer op de Afrikalaan 146 samplingtesten afgenomen door de Verkeersdienst. De resultaten:

  • 2 processen-verbaal voor alcohol in het verkeer: één bestuurder blies positief en had bovendien het rijbewijs niet bij. Het voertuig werd geïmmobiliseerd door plaatsing van een wielklem. De tweede bestuurder blies eveneens positief – het rijbewijs werd ingehouden voor 6 uur.
  • 2 onmiddellijke inningen voor alcohol in het verkeer: telkens werd het rijbewijs ingehouden voor 3 uur. Beide bestuurders betaalden hun boete van €189,10 ter plaatse.
  • 1 proces-verbaal voor drugs in het verkeer: het rijbewijs van deze bestuurder werd ingetrokken voor 15 dagen.Daarnaast werden ook nog zes andere inbreuken vastgesteld zoals het niet in orde zijn van de ladingzekering bij een vrachtwagen. De vrachtwagenbestuurder betaalde de boete van €1010,10 ter plaatse.

Zondag 28 januari 2024 hield het Commissariaat Wondelgem ook een verkeersactie. Tijdens een alcoholcontrole op de Nieuwevaart (van 06.15 uur tot 08.30 uur) werden in totaal 82 samplings afgenomen. Er werden vier processen-verbaal opgesteld voor alcohol in het verkeer: één rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen en één bestuurder met een buitenlandse nationaliteit moest de boete onmiddellijk betalen. Er werd ook nog één PV wegens het niet in orde zijn met de verzekering én de keuring opgesteld en twee onmiddellijke inningen wegens het niet dragen van de gordel.

Daarna verplaatste men zich, n.a.v. herhaaldelijke klachten, naar de Pantserschipstraat voor een controle op het naleven van het verkeersbord C1 (verboden richting voor iedere bestuurder). Uiteindelijk werden op één uur tijd acht onmiddellijke inningen uitgeschreven wegens het niet naleven van het verkeersbord C1. Ook werd er nog één onmiddellijke inning uitgeschreven wegens het niet dragen van de gordel.

Bovenstaande resultaten tonen aan dat controleren nodig blijft. Niet alleen op alcohol en drugs in het verkeer, maar ook voor het naleven van de verkeerswetgeving zoals het dragen van de gordel en het respecteren van verkeersborden.