Bromfietscontrole met aandacht voor verkeersveiligheid en sociale wetgeving

Gisteren (16/04/2023) controleerde de politie bromfietsen in Sint-Amandsberg en het centrum van Gent. Er werden controleposten opgesteld in de Wasstraat en Rozenbroek in Sint-Amandsberg en ’s avonds in de Sint-Pietersnieuwstraat. Daar lag de focus op bromfietskoeriers.

In totaal werden 40 bromfietsers gecontroleerd waarvan 26 (maaltijd)koeriers. De bromfietsen werden getest op de rollen om opgedreven voertuigen uit het verkeer te halen. Vijf bromfietsen klasse A, waarvan 3 koeriers, bleken opgedreven, zij werden geïmmobiliseerd voor 30 dagen. Drie bromfietsen, waaronder twee koeriers, waren niet geldig verzekerd.

 

Inspecteurs van de sociale inspectie namne deel aan de actie, zij controleerden 36 bromfietskoeriers en stelden bij 9 onder hen (25%) overtredingen op de sociale wetgeving vast. Het gaat dan om zwartwerk of koeriers die bv. een OCMW-uitkering (leefloon) ontvangen en de inkomsten uit de deeleconomie niet doorgeven. Voor die gevallen wordt de informatie van de controle doorgegeven aan het OCMW voor de herberekening van het leefloon.

Labels