2897 voertuigen gecontroleerd - 20% reed te snel (dd. 30/04/2016)

In maart 2016 is de verkeersdienst van de lokale politie Gent gestart met het uitvoeren van bijzondere verkeersacties die tot doel hebben de strijd aan te gaan tegen weekendongevallen met lichamelijke letsel en/of dodelijke afloop. Deze acties spitsen zich toe op 2 van de voornaamste oorzaken bij weekendongevallen, namelijk overdreven snelheid en sturen onder invloed van alcohol en/of drugs. Verder is er ook aandacht voor de verplichte boorddocumenten.

De acties hebben voornamelijk plaats tijdens de late en heel vroege weekenduurtjes. Tijdens de acties zullen op het Gentse grondgebied controles uitgevoerd worden bestaande uit alcohol- en drugscontroles in combinatie met snelheidscontroles.

Dit weekend organiseerde de verkeersdienst opnieuw dergelijke actie in de ochtend van zaterdag 30 april 2016.

Er werd op 4 verschillende punten gecontroleerd op snelheid. In totaal werden 2897 voertuigen gecontroleerd. Ongeveer 20% van de gecontroleerde voertuigen reed te snel (583). Drie bestuurders dienden hun rijbewijs zelfs onmiddellijk in te leveren voor 15 dagen.

29 bestuurders werden onmiddellijk geïntercepteerd en geïdentificeerd door de verkeersdienst. 12 bestuurders zonder Belgische verblijfplaats dienden onmiddellijk hun boete te betalen. Er werd voor €815 aan snelheidsboetes onmiddellijk geïnd.

Tijdens de actie werden tevens 21 ademtests afgenomen. Drie bestuurders hadden te diep ik het glas gekeken en bliezen resultaat positief. Hun rijbewijs werd telkens ingehouden voor 6 uren.

Daarnaast werden nog 21 andere overtredingen vastgesteld, waaronder rijden zonder de nodige geldige documenten, rijden zonder gordel, gebruik van gsm tijdens het sturen, …

De nationale ongevallencijfers tonen aan dat de ernstigste ongevallen hebben plaats in de periode van vrijdag tot zondag. Het percentage ongevallen met dodelijke afloop binnen 30 dagen is het grootst in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. 40% van alle dodelijke verkeersslachtoffers vallen tijdens het weekend. Ook de resultaten van onzeeiegn acties tonen de noodzaak van deze controles aan.

De komende weken en maanden zal de lokale politie Gent daarom de strijd blijven aangaan tegen deze weekendongevallen door dergelijke bijzondere controleacties tegen ongevallen met letsels te organiseren.

Labels