Week van de Mobiliteit: autovrije zondag en Strapdag

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 - 22 september) Vlaanderen #goedopweg om de auto aan de kant te laten en alternatieve verplaatsingsmogelijkheden te gebruiken. De Week van de Mobiliteit is hét festival van de duurzame mobiliteit. Er worden ook tal van activiteiten georganiseerd deze alternatieven in de kijker zetten.

Meer info vind je hier. De Strapdag sluit de Week van de Mobiliteit af. De kerndoelstelling van de Strapdag is het aanmoedigen van scholen, kinderen en ouders om zich duurzaam en veilig naar school te verplaatsen. Verschillende scholen zetten dan acties op poten om hun leerlingen te voet of met de fiets veilig naar school te laten komen. De Gentse politie zal alvast aan een paar scholen ondersteunen tijdens de Strapdag.

Autovrije zondag op 17 september 2017

Op zondag 17 september 2017 organiseert de Stad Gent naar jaarlijkse traditie z'n autovrije dag. Van 10 tot 18 uur wordt een groot stuk van de binnenstad, grosso modo het gebied binnen de Gentse waterlopen, afgesloten voor het autoverkeer. Zolang mogen auto's de binnenstad niet inrijden. De stad uitrijden blijft altijd mogelijk, maar enkel langs de grote verkeersassen.

Dit totale doorrijverbod is niet van toepassing op: openbaar vervoer, diensten van openbaar nut, hulp- en veiligheidsdiensten, taxi's en taxifietsen, mensen die een kaart hebben voor personen met een handicap, thuisverplegers op weg naar patiënten, toeristen die - via een vooraf opgelegde weg - van en naar hun hotel rijden in de binnenstad en die hun hotelvoucher in hun bezit hebben.

Tijdens de autoloze zondag wordt de B401 of het viaduct naar het Zuid jaarlijks afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en kunnen fietsers en voetgangers tussen 11 en 17 uur Gent de fly-over op. Een unieke kans! Heb je de smaak van het fietsen goed te pakken na deze week van de Mobiliteit? Fiets dan als een echte Gentenaar door onze mooie stad, met de 8 tips van de Fietsambassade (zie foto).

Meer info.