1 dag niet op 28 oktober 2016

Wist je dat er in België meer dan 200 woninginbraken per dag worden gepleegd? Dit brengt niet alleen een groot onveiligheidsgevoel bij de slachtoffers mee, maar ook een torenhoge maatschappelijke kost - we betalen met z'n allen jaarlijks meer dan 350 miljoen euro daarvoor …

We hebben dan ook een slimme en gezamenlijk aanpak nodig, met aandacht voor de verschillende schakels van de veiligheidsketen. Preventie is één van die schakels, misschien wel de belangrijkste!

Samen tegen inbraken

Op vrijdag 28 oktober 2016 vindt daarom de derde editie van '1 dag niet' plaats, de nationale actiedag tegen woninginbraken. Net als vorige jaren wil de overheid en politie alle mogelijke middelen inzetten om woninginbraken te bestrijden en voorkomen. Daarbij wil men de burgers ook bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak. De meeste mensen besteden pas aandacht aan inbraakveiligheid als ze zelf slachtoffer zijn geworden of iemand uit hun omgeving. Met deze campagne wil men de algemene waakzaamheid aanwakkeren, de burger sensibiliseren en zelfs motiveren om initiatief te nemen.

Op de website www.1dagniet.be vind je alle nodige informatie, tips en tools om aan de slag te gaan. Je vindt er onder andere een affiche die je kan downloaden, afprinten en voor het raam hangen. De website biedt eveneens een platform waar initiatieven en originele ideeën kunnen gedeeld worden. Heb jij een leuk plan om, eventueel samen met je buren, je huis, straat of buurt veilig te houden, post je initiatief dan hier. Je kan '1 dag niet' ook volgen op Facebook en Twitter.

Ook onze zone zet met veel plezier haar schouders onder dit initiatief. Tot aan de actiedag wordt de burger op onze website 'warm gemaakt' voor de campagne en thematiek. Op regelmatige basis zal je hier interessante berichten vinden rond woninginbraakpreventie met tal van tips en nuttige informatie. Omdat de hele week in het teken staat van de strijd tegen woninginbraken, plannen we niet alleen op vrijdag 28 oktober maar ook op woensdag 26 en donderdag 27 oktober politionele preventieve en repressieve acties.

Bekijk ook eens het promofilmpje van '1 dag niet'.