2 jaar loket haatmisdrijven

Twee jaar geleden startte Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. Met dit nieuw loket wilden we slachtoffers van haatmisdrijven de kans geven om op een laagdrempelige manier aangifte te doen. En met succes. Het aantal processen-verbaal verdrievoudigde op twee jaar tijd.

Korpschef Filip Rasschaert met 'no hate'-patch

De Gentse politie ondervond al jaren dat de aangiftebereidheid bij slachtoffers van haatmisdrijven klein was en dat de klassieke middelen (zoals communicatie en sensibilisering) te weinig impact hadden om dit te veranderen. Vanuit de wil om voor iedereen, voor alle slachtoffers, een nabije politie te zijn lanceerden we dit apart loket waar slachtoffers van haatmisdrijven op afspraak aangifte kunnen doen bij een gespecialiseerde politiemedewerker.

“Ik stel vast dat er wereldwijd steeds meer haatmisdrijven plaatsvinden, en die gebeuren ook in Gent. Het is de taak van de politie om, samen met vele andere partners, de universele waarden en grondrechten van en voor iedereen te beschermen. Haatmisdrijven deugen niet en ze bestrijden is één van onze prioriteiten.” – korpschef Filip Rasschaert

Met dit apart loket wilden we ervoor zorgen dat meer slachtoffers de weg naar de politie vonden omdat het dark number voor haatmisdrijven bijzonder hoog was. Bovendien wilden we binnen het korps dit thema meer bekendmaken zodat ook de kwaliteit van de vaststellingen zou verbeteren. Heel wat vrijwilligers van verschillende diensten hebben hun schouders mee onder dit project gezet en met succes! Na twee jaar werking zijn de resultaten van het loket haatmisdrijven zeer positief. Het aantal processen-verbaal verdrievoudigde en ook de kwaliteit van de registraties is sterk verbeterd.

Maak een afspraak

Ben je slachtoffer van een haatmisdrijf (racisme, seksisme, holebi-, trans- en interseksefobie, gendergerelateerd geweld, enz.)? Een afspraak maken doe je online via de knop 'Afspraak haatmisdrijven' op de startpagina van de website van Politie Gent. De rechtstreekse link vind je hier.

Je kan ook een afspraak maken door een mail te sturen naar lokethaatmisdrijven.gent@police.belgium.eu of te bellen naar 09 266 67 56 (elke werkdag van 9 tot 17 uur).

De flyer met meer info over het loket haatmisdrijven vind je hier.

Labels