Verdachte graffitiplaag in Kortenberg geïdentificeerd

Tijdens de eerste maanden van 2023 werden er, verspreid over de gemeente Kortenberg, talrijke graffititags en tekeningen aangetroffen op het openbaar domein. Er was graffiti aangebracht op onder andere verkeersborden, elektriciteitskasten, vuilnisbakken, speeltuigen, een skateramp en een pakjesautomaat van BPost. Onder meer de Colombasite en het stationsgebouw van Kortenberg werden getroffen.

https://www.publicdomainpictures.net/pictures/110000/velka/graffiti-wall.jpg

Door een inwoner werden via de gemeente Kortenberg filmpjes en foto’s van TikTokaccounts bezorgd aan Politie HerKo, waarop te zien was hoe personen graffiti aanbrachten. Deze beelden werden geanalyseerd door enkele medewerkers van Politie HerKo. Op basis van zijn kledij en rugzak kon een interventieploeg een verdachte identificeren. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Kortenberg. In zijn rugzak werden talrijke spuitbussen en graffitimarkers aangetroffen.

Tijdens een huiszoeking bij de verdachte werd eveneens straatinfrastructuur beklad met graffiti aangetroffen (enkele verkeersborden, een verkeerskegel en een signalisatielamp).

De minderjarige jongen bekende in zijn verhoor mee verantwoordelijk te zijn voor de graffitiplaag in Kortenberg. Hij zou reeds in 2022 gestart zijn met het aanbrengen van graffiti op het openbaar domein.

Het parket stelde de bemiddelingsdienst aan. Deze dienst neemt contact op met de verdachte en het slachtoffer om tot herstel te komen van de gevolgen van de feiten bv. het overeenkomen en betalen van een schadevergoeding, herstellen van schade, excuses aanbieden, leveren van een tegenprestatie, ...

Bron: parket Leuven

Labels