Opgepast voor valse watercontroleurs

In de provincies Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen werden feiten gemeld van diefstallen uit woningen waarbij de verdachten een list gebruiken aan de deur. Een verdachte belt aan, stelt zichzelf voor als een controleur van de watermaatschappij en vraagt om de woning binnen te gaan. De verdachte houdt de bewoner aan de praat en vraagt om in de woning rond te gaan. 

diefstal met list

Een tweede verdachte stapt vervolgens ongezien de woning binnen via een niet-slotvaste deur en gaat op zoek naar juwelen en geld. Soms is er sprake van een derde verdachte die mee binnengaat of buiten op de uitkijk staat. Tot op heden werden geen gelijkaardige feiten gemeld in Herent en Kortenberg, maar alertheid is aangewezen.

Wat kan je doen?

  • Staat iemand van een gas-, elektriciteits-, of andere maatschappij voor de deur? Vraag een dienstkaart. Kan de persoon geen dienstkaart tonen? Laat hem/haar zeker niet binnen.
  • Verwittig meteen politie door naar het noodnummer 101 te bellen. Probeer details door te geven over de verdachten: een persoonsbeschrijving, de richting waarin ze vertrokken zijn, met welk voertuig ze zich verplaatsten, …

Ben je toch slachtoffer geworden? Doe zo snel als mogelijk aangifte bij politie.

Meer tips vind je in de brochure hieronder.

Labels