Let op voor QR-code-fraude!

Heb je het webadres gecheckt voor je hebt doorgeklikt? 

Dit is belangrijk in het kader van QR-code-fraude. 

Bij QR-code-fraude kom je als je de QR-code scant ergens anders terecht dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld op een nepwebsite. Zo kun je je inlog- en bankgegevens of geld kwijtraken.

Het gevaar bij QR-codes is dat ze voor veel mensen officieel en vertrouwd lijken. Net als bij een phishingmail kan het linkje in een QR-code ook vals zijn.

De belangrijkste tips om QR-code-fraude te voorkomen:

  • Let bij elke QR-code net zo goed op en controleer het webadres net als bij (phishing)berichtjes met linkjes. Check het webadres het liefst bij het scannen, voordat je doorklikt.
  • Laat je niet misleiden door officieel uitziende documenten. Bijvoorbeeld een brief van je bank, met daarin een QR-code.
  • Een verkorte link (zoals bit.ly) in een QR-code is extra verdacht. Er is immers ruimte genoeg voor een volledig webadres.

Het scannen van een foute QR-code zelf is niet waar het gevaar in schuilt. In de meeste gevallen krijg je tijdens of na het scannen in de app te zien naar welke locatie de QR-code verwijst.

Ben je toch al op de website beland, dan kun je alsnog in de adresbalk checken of dit een nepwebsite is. Het belangrijkste is dat je er in ieder geval bij stilstaat en controleert of het webadres goed of fout is.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Leuven via het contactformulier of telefonisch via 016 210 611.