Hoe kan je intieme beelden die zonder jouw toestemming op het internet staan offline (laten) halen?

Wees snel. Eenmaal beelden wijdverspreid zijn op het internet, is het zeer moeilijk de verspreiding tegen te gaan. Grijp dus meteen in wanneer je intieme beelden van jou ziet opduiken. Neem eerst een screenshot van het intieme beeld, waarop het platform (en eventueel de datum) duidelijk zichtbaar is. Dit kan later dienen als bewijs in een eventuele rechtszaak. Je kan de beelden zelf offline halen, door onderstaand stappenplan, opgesplitst per online platform, te volgen. Lukt het je niet of heb je een vraag? Dan kan je het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen contacteren om je te helpen.

Beelden offline laten halen via:

Facebook en Messenger

Worden er intieme beelden van jou verspreid via Facebook of Messenger? Dan heb je twee opties:

  1. Contacteer het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen via het gratis nummer 0800/12 800, het online meldingsformulier, e-mail: gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be of het contactformulier. Het Instituut en Facebook hebben een goede samenwerking, waardoor de verwijderingsaanvragen van het Instituut prioritair en snel behandeld worden. 
  2. Meld het intieme beeld op Facebook door te klikken op de drie puntjes en rapporteren. Hierdoor worden ze niet enkel verwijderd, maar ook preventief offline gehaald als ze opnieuw worden gepost.

Vergeet niet eerst screenshots te maken. Sla ook de Facebook-URL en het e-mailadres op van het profiel van de persoon die de beelden heeft verspreid.

Facebook maakt het ook mogelijk om te voorkomen dat intieme beelden op hun (publieke) kanalen worden geplaatst door deze preventief te markeren als onwettig. Voor meer informatie, contacteer het Instituut.

Naast het mogelijk maken om de intieme beelden te verwijderen, biedt Facebook ook algemene informatie en tips aan voor de slachtoffers. Voor meer informatie over het beveiligen van jouw Facebookprofiel en tips over hoe voorkomen dat jouw intieme foto’s tegen jou worden gedeeld, kan je deze handleiding volgen van HelpWanted.nl.

Instagram

Worden er intieme beelden van jou verspreid via Instagram? Dan kan je de beelden en de persoon die de beelden verspreidt rapporteren volgens dit stappenplan:

1. Via de Instagram-app rapporteer je dit door:

  • te klikken op de drie puntjes rechtsboven het profiel/bericht;
  • vervolgens te klikken op 'rapporteren'.
  • de verdere aanwijzingen op het scherm te volgen.

2. Via de webpagina van Instagram rapporteer je het profiel van de verspreider door:

  • te klikken op de drie puntjes het profiel naast de gebruikersnaam;
  • vervolgens te klikken op 'Gebruiker rapporteren';
  • de verdere instructies te volgen.

3. Via de webpagina van Instagram rapporteer je het bericht door:

  • te klikken op de drie puntjes rechtsboven het bericht;
  • vervolgens te klikken op 'Rapporteren als ongepast'.
  • de verdere instructies te volgen.

4. Als je intieme beelden of profielen wilt aangeven maar geen Instagram-profiel hebt, klik dan hier.

Wil je tips om je Instagram-account beter te beveiligen? Wil je de gevolgen van de verspreiding van jouw intieme beelden beperken? HelpWanted.nl biedt je hier een heleboel tips.

Snapchat

Worden er intieme beelden van jou verspreid via Snapchat? Dan kan je een melding doen van de snap, het verhaal en/of het profiel van de verspreider, via de app of de webpagina. Let erop dat je deze melding in het Engels doet.

1. Via de app doe je melding door op de drie verticale puntjes te klikken en de optie 'Melden' of 'Report' te kiezen. Leg vervolgens duidelijk uit waarom je deze melding doet.

2. Via een webpagina doe je melding door te surfen naar Snapchatondersteuning en te klikken op 'Een veiligheidsprobleem melden'. Je kiest dan tussen de acht opties de meest toepasselijke.

  • Mijn Snapchataccount. Kies voor deze optie als iemand een nepaccount van jou aangemaakt heeft;
  • Een Verhaal. Kies voor deze optie om een naaktafbeelding, bedreiging of pesterijen in een verhaal (Story) te rapporteren;
  • Snapkaart. Kies voor deze optie als je een Snap op Snap Map wilt rapporteren. Je krijgt dan eerst instructies over hoe je deze Snap vanuit de app kunt rapporteren. Als je daarna nog steeds last hebt van deze content, kun je klikken op ‘Ja’ bij de vraag ‘Heb je nog ergens anders hulp bij nodig?’. Je kunt nu het formulier invullen;
  • Context Cards. Kies voor deze optie als je iets wilt rapporteren van Context Cards;
  • Het Snapchataccount van iemand anders. Kies voor deze optie als iemand je een naaktafbeelding heeft gestuurd of een ander vervelend bericht. Eerst krijg je informatie over hoe je een persoon kunt blokkeren of rapporteren. Om het profiel via de website te kunnen rapporteren druk je op 'Ja' bij de vraag 'Kunnen we op een andere manier helpen?';
  • Een Verhaal van een andere Snapchatter. Kies voor deze optie als je een Snap van een andere Snapchatter rapporteren. Om het profiel te rapporteren druk je op 'Ja' bij de vraag 'Kunnen we op een andere manier helpen?';
  • Verkennen. Kies voor deze optie als je Snapchat ergens feedback over wil geven;
  • Lenzen. Kies voor deze optie als je een ongepaste lens wilt rapporteren.

YouTube

Worden er intieme beelden van jou verspreid via YouTube? Neem eerst contact op met het kanaal dat jouw beelden verspreid en dien pas klacht in bij YouTube als de beelden dan nog niet van het kanaal werden verwijderd.

Je kan melding maken bij YouTube door:

  1. Het formulier in te vullen. Hiervoor heb je geen profiel nodig.
  2. Te klikken op 'Melden' onder de drie horizontale puntjes onder het filmpje en de meest passende optie te kiezen. Hiervoor heb je wel minstens een Google account nodig (vb. van Gmail). Je kan gemakkelijk een Google-account aanmaken op www.gmail.com.

TikTok

Worden er intieme beelden van jou verspreid via TikTok?

Dan kan je een melding doen van een video, een reactie en/of een account, om deze te rapporteren of blokkeren.

  1. Je rapporteert een account door te klikken op 'Melden' onder de drie verticale bolletjes en de meest gepaste optie te kiezen. Maak ook gebruik van de mogelijkheid om een beschrijving van de melding en foto’s als bewijs toe te voegen, zoals screenshots van een profiel of chatgesprekken.
  2. Je rapporteert een reactie of video door te klikken ophet pijltje dat naar rechts wijst , daarna te klikken op 'Melden' en vervolgens de instructies op te volgen.
  3. Je rapporteert een reactie onder een video door de reactie te selecteren, vervolgens op 'Melden' te klikken en de instructies verder op te volgen.

Twitter

Worden er intieme beelden van jou verspreid via Twitter?

Dan kan je melding doen vanuit de app of de website.

1. Vanuit de app kan je zo melding maken:

  • Selecteer 'Tweet rapporteren' via het icoon; 
  • Selecteer 'De Tweet bevat een gevoelige foto of video';
  • Selecteer 'Een onbevoegde foto of video'; 
  • Selecteer 'Het bevat onbevoegde, intieme content van mij of van iemand anders'; 
  • Selecteer de relevante optie, afhankelijk van degene namens wie je content rapporteert;
  • Selecteer maximaal 5 Tweets die je ter beoordeling wil rapporteren;
  • Verstuur je rapport.

2. Vanaf de internetpagina kan zo melding maken:

  • Selecteer 'Tweet rapporteren' via het icoon 'v'.
  • Selecteer 'De Tweet bevat een gevoelige foto of video';
  • Selecteer 'Een onbevoegde foto of video';
  • Selecteer 'Het bevat onbevoegde, intieme content van mij of van iemand anders'; 
  • Selecteer de relevante optie, afhankelijk van degene namens wie je content rapporteert;
  • Selecteer maximaal vijf Tweets die je ter beoordeling wil rapporteren.
  • Verstuur je rapport.

3. Je kan ook melding maken via het formulier voor het rapporteren van privégegevens door de optie 'An unauthorized photo or video' te selecteren.

Achtergrondinformatie: Twitter maakt een onderscheid in wie kan vragen beelden offline te halen afhankelijk van om welke beelden het gaat. Naaktbeelden verspreid zonder toestemming die duidelijk werden gedeeld uit wraak of om geld te verdienen of berichten die oproepen om dergelijke beelden te verspreiden kunnen door iedereen worden aangegeven; verspreid zonder toestemming die om een andere reden werden verspreid kunnen enkel door de betrokkenen worden aangegeven. Dit druist in tegen de idee van de wetgever. Het Instituut zal dan ook in dialoog treden met Twitter om dit probleem aan te kaarten. In afwachting hiervan en bij twijfel kan je het Instituut contacteren om op te treden in jouw naam.

WhatsApp

Worden er intieme beelden van jou verspreid via WhatsApp? Dan kan je het contact beperkt of met uitleg blokkeren of rapporteren.

1. Wil je een contact enkel blokkeren of rapporteren, doe je dit door:

  • Op een Android-gsm, het gesprek met de persoon die je wilt blokkeren te openen, te klikken op de drie verticale bolletjes en 'Meer' te selecteren en dan de optie Blokkeren of Rapporteren te kiezen. Wil je iemand zowel blokkeren als rapporteren, kies dan voor de optie Blokkeren (en dus niet Rapporteren), bevestig je vraag om te blokkeren en klik daarna op Melden en blokkeren;
  • Op een iPhone, het profiel van de persoon die je wilt blokkeren te openen, te klikken op de naam van de persoon die je wilt blokkeren en naar beneden te scrollen tot je de optie Rapporteren ziet. Volg de verdere instructies op.

2. Wil je liever ook uitleg geven over de situatie en eventueel screenshots toevoegen, kan dit door:

  • Op een Android-gsm tik je op de drie verticale bolletjes, dan op instellingen, dan op Help en dan op Contact opnemen;
  • Op een iPhone tik je op Instellingen (het radartje), dan op 'Help' en dan op 'Contact opnemen';
  • Op een Windows Phone ga je naar het menu door op de drie horizontale bolletjes te klikken, dan selecteer je instellingen, dan 'info' en vervolgens 'ondersteuning'.

3. Je kan ook een hele groep rapporteren wanneer er bijvoorbeeld naaktbeelden in de groep worden gespot. Je rapporteert een groep door de chat te openen, te klikken op de menuknop of de groepsnaam, vervolgens te klikken op 'Groepsinformatie' en dan onderaan 'Groep rapporteren' te selecteren.

Voor meer informatie over het blokkeren van contacten en de gevolgen daarvan, alsook over privacysettings, lees hier.

Discord

Worden er intieme beelden van jou verspreid via Discord? Je kunt bij het Trust & Safety Center een melding maken van bedreigingen, spam, bedreiging of lastigvallen. Hiervoor heb je een aantal gegevens nodig:

  • ID-nummer van de gebruiker: de reeks van 17 of 18 cijfers die aangeeft over welke gebruiker je een melding maakt. Dit is niet de Discord-Gebruikersnaam+Tag.
  • ID-nummer van het kanaal: het unieke nummer dat aangeeft waar het bericht in kwestie gestuurd werd. Persoonlijke chats hebben ook kanaalnummers.
  • ID-nummer van het bericht: het unieke nummer van het bericht waarvan je een melding maakt. Als het gaat om een groot aantal berichten, volstaat het om de nummers van slechts een paar berichten in het gesprek toe te voegen.
  • ID-nummer van de server: als je een melding maakt van een server, geef dan ook het servernummer op.

Bij het maken van een melding geef je een beschrijving van het probleem dat je wil melden, en voeg je de ID-nummers toe. Zonder ID-nummers kan Discord het probleem niet onderzoeken. Voor meer informatie over het vinden van deze nummers, klik hier.

Bron: Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De bovenstaande handleiding werd opgesteld met de hulp van HelpWanted.nl.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Leuven via het contactformulier of telefonisch via 016 210 611.