Je kat of hond chippen

Dagelijks krijgen we meldingen van loslopende honden en verloren katten. Dankzij een chiplezer kunnen we vrij eenvoudig achterhalen wie het baasje is. Maar er zijn 3 voorwaarden:

  1. de dieren zijn gechipt (wat overigens verplicht is);
  2. de gegevens van de eigenaar zijn correct gekoppeld in de databank;
  3. de persoonsgegevens staan publiek.

Chip verplicht in België

In België is het verplicht om alle honden en katten te voorzien van een chip met identificatienummer. Bij het invoeren worden jouw gegevens gekoppeld aan die van je kat of hond, zodat geregistreerd staat dat je dier een thuis en een verantwoordelijke heeft. Alleen dierenartsen zijn gemachtigd om honden en katten te registreren in de database.

Gegevens koppelen

Om altijd up-te-date gegevens te hebben, moet je je rijksregisternummer koppelen met je huisdier. Op www.dogid.be of www.catid.be kun je checken of dat al gebeurd is of zelf de koppeling leggen. Dit heb je nodig:

  • het chipnummer van je hond/kat
  • je eID
  • de 4-cijferige pincode van je eID
  • een computer (met internet) en een kaartlezer
  • het programma eaZyLink (om je eID te lezen)

Gegevens toegankelijk maken

Je privacymodus staat standaard op privé. Dat betekent dat enkel dierenartsen en -asielen de gegevens op de chip kunnen lezen. De politie heeft (voorlopig) geen toegang tot de databank. Nochtans zijn wij vaak de eersten bij een verloren huisdier én hebben we een chiplezer in elke combi. Zet daarom je privacymodus op publiek. Zo kunnen we jou en je viervoeter snel herenigen als we hem vinden.

Kan iedereen nu zomaar mijn adres online vinden? 

Gelukkig niet! Je gegevens zitten in de database, maar alleen mensen die het chipnummer van je hond of kat hebben, krijgen toegang tot jouw gegevens. Dit gaat dan enkel om je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Meer info

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie ZARA via het contactformulier of telefonisch via 03 203 37 00.