Gebruik van camera's door Politie CARMA

Vaste en verplaatsbare camerabewaking

Politiezone CARMA beschikt over een aantal vaste bewakingscamera’s die zich in en rond de politiekantoren bevinden. Daarnaast kan onze politiezone gebruik maken van beelden van vaste en tijdelijk vaste camera’s van de gemeenten binnen Politiezone CARMA. Tijdelijk vaste camera’s zijn camera’s die regelmatig op een andere plaats worden ingezet, afhankelijk van waar ze nodig zijn. De politie heeft steeds de mogelijkheid om al deze camerabeelden te bekijken.

Mobiel cameratoezicht

Naast het gebruik van vaste en tijdelijk vaste camera’s, maken we ook gebruik van mobiele camera’s. Zo zetten we bijvoorbeeld drones in tijdens manifestaties of grote evenementen (zoals carnavalstoeten) of brengen we verkeersstromen en ongevallen in kaart. We maken ook gebruik van bodycams. Dit zijn kleine camera’s die onze politiemedewerkers op hun lichaam dragen. De mobiele camera’s van onze politiezone kunnen op verschillende locaties ingezet worden.

Doel van camera’s

Met gebruik van camera’s willen we de veiligheid op straat verhogen en de pakkans van daders vergroten. Camerabeelden helpen ons om incidenten goed in te schatten en de ploegen op het terrein aan te sturen. Zo kunnen ze snel en juist handelen bij interventies. De beelden kunnen ook gebruikt worden in het kader van strafrechtelijke bewijsvoering. Daarnaast werkt cameratoezicht ook preventief. Het helpt criminaliteit en overlast te voorkomen.

Waarom en wanneer worden camerabeelden bekeken?

We gebruiken camerabeelden alleen wanneer dit wettelijk toegelaten is. Er is voldoende aandacht voor de technische en organisatorische veiligheidsmaatregelen. Camerabeelden worden enkel in real time bekeken als het noodzakelijk is om een overzicht te krijgen van een situatie en zo de interventieploegen correct aan te sturen. Opgeslagen beelden worden slechts bekeken wanneer dit noodzakelijk is voor een politioneel of gerechtelijk onderzoek.

Onze politiemedewerkers hebben slechts één maand toegang tot de opgenomen beelden. Daarna worden de beelden nog wel bewaard, maar kunnen ze alleen bekeken worden met toestemming van de procureur des Konings. De maximale bewaartermijn voor camerabeelden is één jaar. Dit kan verlengd worden als ze deel uitmaken van een politioneel of gerechtelijk onderzoek.

Waarschuwingsborden

Een bord (pictogram) duidt het begin van een cameragebied aan. Zo weet je altijd wanneer je een zone met camerabewaking betreedt. Ook bij het gebruik van een bodycam zullen we altijd waarschuwen wanneer we starten met filmen. Tenzij dit niet mogelijk is door de situatie.

Wettelijke regels

De regels rond de plaatsing en het gebruik van camera’s worden sinds 25 mei 2018 uitdrukkelijk geregeld door de Wet op het Politieambt. Deze wet bepaalt dat de Gegevensbeschermingsautoriteit niet meer bevoegd is voor het cameragebruik door politie. De bevoegdheid ligt bij het Controleorgaan op de Politionele informatie (C.O.C.), een specifiek overheidsorgaan.

Kan je zelf beelden bekijken?

De wet betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens bepaalt dat elke persoon een verzoek kan indienen tot inzage, aanpassing of wissen van persoonsgegevens. Om dit recht uit te oefenen, moet je een verzoek indienen bij de functionaris voor gegevensbescherming. Dit kan je doen via pz.carma.informatieveiligheid@police.belgium.eu

Je verzoek moet voldoende details bevatten zodat we de juiste beelden kunnen opzoeken en kunnen nagaan of toegang mogelijk is. De functionaris voor gegevensbescherming zal bepalen of we kunnen ingaan op je verzoek. Daarbij nemen we steeds in afweging of de toegang tot de beelden, de rechten en vrijheden van anderen niet in het gedrang brengt en of de toegang al dan niet negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid, de preventie en de opsporing of vervolging van strafrechtelijke feiten.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie CARMA via het contactformulier of telefonisch via 089 39 14 10.