Politie CARMA komt met innovatief drone-concept in Port of Limburg

Politie CARMA test gedurende zes maanden drone-patrouille in Port of Limburg.

Port of Limburg zal vanaf januari 2025 de containertrafiek via het Albertkanaal overnemen van Haven Genk. Naast een containerterminal met een capaciteit van 353.000 TEU zal Port of Limburg ook een uitgebreid scala aan diensten en oplossingen bieden voor containerverkeer. 

Korpschef Geert Verheyen, Burgemeester van Genk Wim Dries en CEO van Port of Limburg Benjamin Hermans stellen een innovatief droneproject voor

Deze nieuwe haven brengt economische voordelen met zich mee, waarvan de criminaliteit wellicht ook zal willen profiteren. De lokale partners, waaronder de betrokken bedrijven, het stadsbestuur, de Gouverneur, het Parket, de Douane, en zowel de Lokale als Federale politie, zijn al enige tijd bezig met het identificeren van veiligheidsrisico's en het ontwikkelen van zowel preventieve als reactieve maatregelen. Eén van de maatregelen die door politie CARMA onderzocht worden is de inzet van een innovatief drone-concept.

Voordelen voor economie, milieu en gemeenschap

De komst van deze nieuwe haven brengt tal van voordelen met zich mee, zowel op economisch als op duurzaam vlak. Port of Limburg zal dienen als een efficiënt knooppunt voor containervervoer tussen grote havens zoals Antwerpen en Rotterdam. Daarnaast zal de haven ook nieuwe werkgelegenheid creëren. Anderzijds is deze binnenvaart een milieuvriendelijker alternatief voor transport met vrachtwagen of trein. Bovendien zal de haven ook in staat zijn om voedsel en medicijnen veilig te vervoeren dankzij temperatuurgecontroleerde stromen.

Uitdagingen en veiligheidsmaatregelen

Naast de vele voordelen brengt de nieuwe haven ook enkele uitdagingen met zich mee, zoals mogelijke impact op het verkeer, overlast en criminaliteit. "We zijn ons erg bewust van deze bezorgdheden. Daarom verken ik samen met de andere partners alle mogelijke pistes om de containertrafiek in Port of Limburg en haar omgeving zo veilig mogelijk te laten verlopen," vertelt Wim Dries, Burgemeester van Genk. Havens zijn traditioneel kwetsbaar voor drugssmokkel, en het streven is om ze veilig en drugsvrij te houden. Wat betreft het antidrugsbeleid, moet het warm water niet opnieuw uitgevonden worden; er kunnen lessen getrokken worden uit de aanpak in de haven van Antwerpen. Maar omdat de drugshandel zich altijd anders manifesteert, zoekt politie CARMA ook naar innovatieve oplossingen op maat.

Implementatie van een 'drone in a box'

In het kader van die innovatieve oplossingen lanceert politie CARMA - een pionier op het gebied van drones binnen de politie - een pilootproject met de permanente aanwezigheid van een drone op het haventerrein om de veiligheid in de haven en haar omgeving te helpen handhaven. Gedurende zes maanden zal het korps investeren in de huur van een 'drone in a box', die permanent gestationeerd zal zijn op een nabijgelegen dak. Deze ‘drone in a box’ zal op afstand bestuurd worden, buiten het directe zicht van de drone-piloot. Tijdens de testperiode zal het korps de werkwijze en procedure met deze drone verfijnen, met als doel om het systeem operationeel te hebben bij de opening van Port of Limburg.

Drone-patrouille voor verhoogd toezicht

De 'drone in a box' zal regelmatig patrouilleren op het terrein zonder fysieke aanwezigheid van politiepersoneel. De drone wordt immers vanop het commissariaat in Genk bestuurd door ervaren drone-piloten van politie CARMA. Bovendien kan de drone onmiddellijk ter plaatse gaan bij melding van verdachte activiteiten in de haven - als een extra paar virtuele ogen van de politie. Aan de hand van real time beelden kan de verdachte activiteit gemonitord blijven, nog voordat een fysieke ploeg ter plaatse is. Na een nauwkeurige risicoanalyse kunnen de ingezette ploegen op de grond gedetailleerd aangestuurd worden naar de locatie waar de verdachte zich op dat moment bevindt dankzij die live-beelden van de drone. Met deze drone-patrouille heeft politie CARMA een politie-primeur binnen het Europese vasteland.

Evaluatie en toewijding

Gedurende deze zes maanden zal het pilootproject uitgebreid getest worden door politie CARMA, waarbij zowel de technische aspecten als de operationele meerwaarde worden geëvalueerd. "We hebben vertrouwen in de effectiviteit van dit concept en geloven in de toegevoegde waarde ervan. Een grondige evaluatie van het project zal meer inzicht verschaffen. We zijn vastbesloten om alle beschikbare middelen te benutten om de veiligheid van de haven te versterken en zullen blijven streven naar efficiënte en innovatieve benaderingen," vertelt Geert Verheyen, Korpschef van Politie CARMA.

Ultieme toekomstvisie

Indien de 'drone in a box' gunstig geëvalueerd wordt, zou een uitbreiding van dergelijke systemen over de hele politiezone kunnen gebeuren. Daarenboven, wanneer de wetgeving er klaar voor is, kan de integratie van AI overwogen worden. Dit zou op lange termijn kunnen leiden tot slimme patrouilles door de drone, waarbij het zelf verdachte activiteiten zou kunnen opmerken.