Selectieproeven en -voorwaarden

Uniformfuncties

Voor alle politiefuncties organiseert de politie een objectieve en transparante selectieketting volgens een assessment center methode. Dit houdt in dat je als kandidaat een uitvoerige reeks proeven aflegt en dat je telkens voor een proef moet slagen om te kunnen doorstoten naar een volgende proef. Deze selectieproeven zijn gespreid over vier dagen in een periode van drie tot zes maanden die volgen op je kandidaatstelling.

De selectieketting bestaat uit verschillende fases. Afhankelijk van de graad waarvoor je solliciteert (gespecialiseerd hoofdinspecteur en/of commissaris), wordt er een bijkomende proef georganiseerd. Meer info vind je hier.

Doorheen het selectieproces wordt eveneens gepeild of je van onberispelijk gedrag bent, d.w.z. dat de politie nagaat of je gedrag wel in overeenstemming is (geweest) met de eisen van een job als politieman of -vrouw. Zo vindt bv. een onderzoek naar de antecedenten en naar de omgeving plaats.

Het is pas als je twee groene lichten krijgt (op het selectieproces en op de beoordeling van het onberispelijk gedrag), dat je kan worden toegelaten tot de basisopleiding.

We onderscheiden in totaal 4 categorieën binnen de uniformfuncties, ook wel operationele functies genoemd:

  • Agent van politie
  • Inspecteur van politie
  • Hoofdinspecteur van politie
  • Commissaris van politie

Meer uitgebreide informatie (zoals de toelatingsvoorwaarden, selectiereglementen, enz.) over de verschillende uniformfuncties vind je hier.

Burgerfuncties

De politie is meer dan een grote familie van politiemensen met politietaken.

Ongeveer 20% van het politiepersoneel is tewerkgesteld in een burgerfunctie (CALog-personeelsleden). Dit zijn administratieve, ondersteunende of technische functies.

Voor alle burgerfuncties organiseert de politie een objectieve en transparante selectieketting. Dit houdt in dat je als kandidaat een uitvoerige reeks proeven aflegt en dat je telkens voor een proef moet slagen om te kunnen doorstoten naar een volgende fase.

De selectieketting bestaat uit verschillende fases. Meer info vind je hier.

Binnen de groep van burgerpersoneelsleden onderscheiden we 4 niveaus:

  • Niveau A: adviseur (master/licentiaat of gelijkwaardig)
  • Niveau B: consulent (professionele bachelor of gelijkwaardig)
  • Niveau C: assistent (diploma/getuigschrift van 6 jaar voltijds secundair onderwijs)
  • Niveau D: bediende/arbeider (geen diplomavereiste)

Meer uitgebreide informatie vind je terug op de website van Jobpol.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Denderleeuw / Haaltert via het contactformulier of telefonisch via 053 840 800.