Is dit de beveiligde site van mijn onlinebank?

Elke dag worden we overspoeld door e-mails en sms-berichten. Hoe weet je of de link in een van deze berichten daadwerkelijk verwijst naar een officiële website? Hoe kun je een frauduleuze website herkennen?

© Quentin Peeters

Pas op voor nepwebsites

Cybercriminelen proberen ons naar hun internetplatforms te lokken om ons onze persoonlijke en bankgegevens toe te eigenen en te misbruiken door handelingen uit te voeren die schadelijk voor ons zijn. Als we niet oppassen kunnen we heel snel in de val lopen van een phishingbericht en zonder het te beseffen naar een valse website surfen.
Deze nepberichten zijn bedoeld om ons te intimideren of om ons met onverwachte aanbiedingen te verleiden om op de link(s) te klikken die door de scammers wordt voorgesteld. Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk om nepberichten te herkennen:
https://safeonweb.be/nl/leer-valse-mails-herkennen

URL's leren lezen

Controleer de domeinnaam van de URL van de site voordat je op de link in een bericht klikt.

Hoe kan ik de URL voor mijn apparaat zien?

  • Klik op een computer niet direct op de link of de knop 'Bestellen', maar plaats eerst je muiscursor op de link om deze te controleren.

  • Op een smartphone of tablet kun je dit doen door je vinger boven de link of knop te houden, waarna de URL wordt weergegeven.

  • In een sms- of WhatsApp-bericht wordt de link volledig weergegeven.

  • Pas op voor URL-verkorters zoals Bitly, TinyURL... want in dit geval is het niet mogelijk om de URL te controleren.

Hoe herken je een domeinnaam?

De domeinnaam is het woord vóór .be, .com, .eu, .org en de eerste schuine streep "/". Vraag jezelf af: komt de domeinnaam in kwestie echt overeen met de naam van de organisatie?

Voorbeelden:
In de URL www.safeonweb.be/tips is het domein "safeonweb".
In de URL www.safeonweb.tips.be/safeonweb is het domein "tips"; deze link brengt je naar een andere website.
Conclusie: in plaats van op een link in een bericht te klikken is het veiliger om direct naar het adres van de juiste site te gaan via de URL die je kent.

Leer, indien mogelijk, hoe je valse URL's kunt detecteren door deze korte webinar te bekijken: https://surfenzonderzorgen.safeonweb.be/nl/modules/1

Krijg hulp met de Safeonweb-browserextensie

De Safeonweb browserextensie laat je zien of de eigenaar van elke website die je bezoekt is gevalideerd (groen) of niet (oranje).
Websites waarvan de eigenaar niet is gevalideerd (oranje), mogen alleen worden gelezen. Deel persoonlijke en gevoelige informatie alleen op gevalideerde websites (groen). Kwaadaardige of onveilige websites zijn rood gemarkeerd.

Ontdek hoe je de extensie installeert op https://safeonweb.be/nl/safeonweb-browser-extension.

Je bent te laat! Je hebt je gegevens doorgegeven!

  • Als je een wachtwoord hebt opgegeven dat je ook voor andere sites gebruikt, verander het dan onmiddellijk op al deze sites.

  • Als je je bank- of creditcardgegevens hebt verzonden, breng Card Stop dan onmiddellijk op de hoogte of bel 078 170 170.

  • Neem contact op met je bank om de laatste betaling en eventueel de rekening te blokkeren.

  • Als je merkt dat er inderdaad geld van je rekening is gestolen, ga dan naar het politiebureau om een klacht in te dienen.

  • Stuur het verdachte bericht waarop je hebt geklikt door naar verdacht@safeonweb.be.

  • Meer informatie: https://safeonweb.be/nl/help-ik-heb-op-een-valse-link-geklikt

Het communicatieteam van het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB): info@safeonweb.be 

Bron: Is dit de beveiligde site van mijn onlinebank? (secunews.be)
Foto: © Quentin Peeters