Welke voertuigen zijn eigenlijk prioritair?

De wegcode bevat geen lijst of opsomming van prioritaire voertuigen voor dringende interventies. In artikel 37 van de wegcode lezen we wel dat een voertuig wordt beschouwd als prioritair als het is uitgerust met een of meer blauwe knipperlichten en een speciaal geluidstoestel, wanneer deze uitrusting ook daadwerkelijk aan staat. We zetten ze hier even op een rijtje, nadat we in een vorig artikel al zijn ingegaan op de ongevallen waarbij deze voertuigen betrokken zijn.

Welke voertuigen zijn prioritair?

Naast de dienstvoertuigen van de politie (met of zonder politiestriping of Battenburgpatroon), de wagens van de brandweer en de ambulances van de dienst 100, evenals de privéambulances (bestemd en speciaal uitgerust voor het vervoer van zieken en gewonden), wordt nog een aantal andere voertuigen als prioritair beschouwd, zonder verder onderscheid of enige hiërarchie.

Het gaat met name om:

  • de voertuigen van de civiele bescherming;
  • de voertuigen van de militaire politie;
  • de voertuigen van de ontmijningsdienst DOVO;
  • de voertuigen van de FOD Justitie voor het vervoer van gedetineerden en voor het Openbaar Ministerie;
  • de met striping voorziene voertuigen van Douane en Accijnzen;
  • de met striping voorziene voertuigen van de inspectiediensten van de gewesten en van de maatschappijen voor openbaar vervoer belast met wegcontrole;
  • de voertuigen voor hulpverlening van Infrabel;
  • de voertuigen van de veiligheidsdienst van de spoorwegen;
  • de voertuigen de voor hulpverlening bij ernstig incident veroorzaakt door water, gas, elektriciteit of radioactieve stoffen.

De motorfietsen en bromfietsen van de politie mogen ook voorzien zijn van speciale lichten en reflectoren.

De persoonlijke voertuigen van artsen, zelfs als ze onderweg zijn naar een spoedgeval, de voertuigen voor thuisverplegers, de voertuigen die worden geëscorteerd door prioritaire voertuigen (waardetransporten etc.) en de voertuigen die wel zijn uitgerust als een voertuig van een medische spoeddienst, zonder ambulance te zijn, vallen buiten deze categorie. De voertuigen van de MUG die speciaal zijn uitgerust om een medisch urgentieteam met hun uitrusting naar een ongeval te brengen, worden wel als ambulance (en dus als prioritair) beschouwd.

Bij wijze van uitzondering kan de minister van Mobiliteit en Vervoer de toelating verlenen om andere voertuigen die bestemd zijn voor een openbare dienst, vooraan of op het dak uit te rusten met één of meer blauwe knipperlichten. Deze uitzondering is in de tijd beperkt en geldt slechts voor een welbepaalde opdracht. Bij misbruik is er geen intrekking van de toelating voorzien.

Om voorrang te hebben op andere weggebruikers, moet het prioritaire voertuig behalve het zwaailicht ook zijn sirene aanzetten. In ons volgende artikel bespreken we de voorwaarden voor het gebruik van het blauwe zwaailicht en het speciale geluidstoestel.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.