Wees voorzichtig als u uw huis beveiligt met nieuwe technologie

De meest eenvoudige zaken in het dagelijks leven worden steeds meer geregeld via nieuwe technologische snufjes. De garagepoort openen met de smartphone, automatische verlichting programmeren tijdens uw vakantie, een afstandsbewakingssysteem installeren ... Vandaag de dag maakt iedereen gebruik van 'the internet of things' (IoT): dagelijks gebruikte voorwerpen die men op een netwerk aansluit om ze zo vanop afstand te kunnen bedienen. Maar welke gevolgen hebben die domoticatoepassingen voor uw veiligheid?

Deze evolutie heeft zeker en vast een impact gehad op de preventie van diefstal. Maar we moeten ons tegelijk ook bewust zijn van de beperkingen ervan. Hoe meer we onze huizen op elektronische manieren beveiligen, hoe meer nieuwe mogelijkheden we creëren voor cybercriminaliteit. Lees verder over de eigenschappen van de huidige systemen met het oog op een zo groot mogelijke veiligheid.

De interesse in nieuwe technologie neemt toe

Een smart house is zo'n aantrekkelijk concept dat de industrie een heleboel smart systemen heeft ontwikkeld. Enkele van de vele voordelen voor de gebruikers:

  • Het comfort vergroten: de verwarming automatisch instellen, de hifiketen of televisie programmeren enz.
  • Het verbruik van energie en andere grondstoffen optimaliseren: een waterlek detcteren en lokaliseren, het verbruik van apparaten berekenen, de meest gebruikte kamers in het huis regelmatiger verwarmen enz.
  • De beveiliging versterken: een bewakingssysteem met video en/of een alarm installeren, de verlichting timen tijdens uw vakantie enz.

    De prijzen van dergelijke toepassingen worden steeds democratischer, maar er zijn toch een aantal elementen waar u rekening mee kan (en moet) houden om te vermijden dat uw huis op een slechte manier beveiligd wordt.

Cybercriminaliteit wordt een steeds reëlere dreiging

Zolang al deze toepassingen onafhankelijk van elkaar werken, is er geen enkel risico. Het gaat er dan immers gewoon om de thermostaat in het elektrisch systeem te programmeren of de timer voor de verlichting in te stellen. Het wordt pas gevaarlijk wanneer een systeem wordt aangesloten op internet. En het risico wordt nog groter wanneer de systemen met onderling elkaar communiceren en worden geregeld vanuit één centraal punt.

Cybercriminelen surfen uiteraard mee op deze ontwikkelingen en hebben verschillende doelen voor ogen:

  • Wanneer ze in het beveiligingssysteem binnenbreken, kunnen ze alarmsystemen deactiveren of automatische deuren openen. Op die manier krijgen ze fysieke toegang tot de huizen.
  • Wie internet zegt, zegt malware ... Ze kunnen dat installeren op smart toestellen om zo de bewoners af te persen of te chanteren.
  • We vergeten al te vaak dat zulke toestellen enorm veel persoonlijke gegevens opslaan. Cybercriminelen die die gegevens in handen krijgen, kunnen ze op frauduleuze wijze verkopen of misbruiken.

Niet alle producenten van deze slimme systemen houden al rekening met de beveiliging ervan, omdat de kosten dan zo hoog oplopen. De gebruiker heeft dan weer vaak niet de technische kennis om in te schatten of een toestel veilig genoeg is of niet. Bovendien evolueert de technologie zo snel dat criminelen zich gemakkelijk aanpassen en hun werkwijze regelmatig veranderen.

Te vermijden fouten

  • De beveiliging van het veiligheidssysteem zelf verwaarlozen.
  • De standaardparameters van het toestel aanhouden zonder die te personaliseren.
  • Een te eenvoudig of voorspelbaar paswoord kiezen.
  • Toestellen via internet aankopen zonder de gebruiksaanwijzing te kennen.
  • Plug and play toestellen kiezen die zonder beveiliging zo op het net kunnen aangesloten worden.
  • Het beveiligingssysteem op ongepaste of onverantwoordelijke wijze gebruiken zonder de gepaste maatregelen te treffen.
  • Te ver gaan met de beveiliging door een versterkte vesting van uw woning te willen maken.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.