Vrouwen en veiligheid: de juiste reflexen

Vrouwen worden vaak - onterecht - beschouwd als "het zwakke geslacht", ook door mannen met slechte bedoelingen, die hen als een makkelijke prooi beschouwen. Of het nu gaat om verbale agressie, ongewenst gedrag of misdrijven (diefstal, verkrachting ...), het is voor vrouwen niet alleen belangrijk om te anticiperen op dergelijke gevaren, maar er ook op de juiste manier op te kunnen reageren.

Het is uiteraard niet de bedoeling om vrouwen zo bang te maken voor dergelijke vormen van agressie dat ze de deur niet meer uit durven. Integendeel. We geven een aantal basisreflexen en tips die de veiligheid van vrouwen juist vergroot wanneer ze naar buiten gaan.

In openbare ruimtes

  • Blijf u steeds bewust van uw omgeving en de mensen in uw buurt. Vermijd zoveel mogelijk plaatsen die onbewaakt, afgelegen of slecht verlicht zijn. Als u alleen wilt gaan wandelen of joggen, kies dan voor een veel gebruikte route en laat iemand weten welke weg u neemt.
  • Houd op straat waardevolle spullen indien mogelijk in uw zakken in plaats van in uw handtas. Houd uw handtas dicht tegen u aan, bij voorkeur aan de kant van de gevels (maar draai de riem niet om uw arm). Zo beperkt u het risico op diefstal door zakkenrollers en handtasdieven.
  • Neem nooit drankjes aan van onbekenden in een nachtclub, café, discotheek ... Drink niet te veel alcohol en laat uw drankje nooit onbeheerd achter.
  • Hebt u het gevoel dat u wordt gevolgd? Verander dan van richting. Ga desnoods een winkel of een ander verlicht gebouw binnen. Ga in ieder geval niet direct naar huis zodat uw achtervolger uw adres niet te weten komt. Bel zo snel mogelijk naar de politie.

In de auto

  • Leg nooit uw handtas op de achterbank of op de passagierszetel naast u, maar kies een minder opvallende plaats, bijvoorbeeld ergens op de grond.
  • Als u met de auto in panne staat, wees dan op uw hoede als een andere automobilist u zijn hulp aanbiedt. Draai het raampje slechts een paar centimeter naar beneden om met hem te praten.
  • Parkeert u in een ondergrondse parkeergarage? Kies dan een plaats dichtbij de trap of de lift. Laat niets van waarde achter in uw wagen en kijk snel even om u heen voor u uitstapt. Voelt u zich niet op uw gemak? Wacht dan even tot er andere mensen in de buurt zijn en stap dan pas uit.

In geval van agressie

  • Als het om verbale agressie gaat, probeer dan kalm te blijven en reageer niet. Kijk de persoon in kwestie recht in de ogen en laat hem voelen dat u niet bang voor hem bent. Indien dit nodig lijkt, zeg dan iets op een neutrale toon om escalatie en fysiek geweld te voorkomen.
  • Als de agressie gekoppeld is aan diefstal, verzet u dan niet en geef de dief wat hij vraagt.
  • In geval van fysieke agressie (slagen en verwondingen, poging tot verkrachting ...), aarzel dan niet om luid te roepen en te slaan (liefst met een voorwerp zoals een paraplu, uw handtas ...); probeer de aanvaller te raken op een gevoelige plaats: zijn kruis, ogen of oren.

Andere goede reflexen

  • Woont u alleen? Houd dan uw voordeur altijd op slot. Ga als u thuiskomt niet naar binnen als er een raam is ingeslagen. Laat nooit iemand binnen die u niet kent zonder dat u hem formeel heeft geïdentificeerd.
  • Straal zelfvertrouwen en zekerheid uit. Als u op een plaats bent (bv. in het buitenland) die u niet kent, laat dat dan niet merken en doe alsof u perfect weet waar u bent en waar u naartoe gaat. Dat zal het risico op intimidatie of agressie verminderen. Als iemand u toch lastigvalt, aarzel dan niet om luid te roepen: als iedereen naar u kijkt, zal uw aanvaller zich waarschijnlijk snel uit de voeten maken.
  • Als u naar het buitenland reist, informeer dan van tevoren naar de tradities en gewoonten in dat land en pas u daaraan aan. Kleed u niet te opvallend en vermijd opzichtige juwelen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.